Nachfolger HY5 TT 2020 - käyttökokemuksia

*kaupallinen yhteistyö, istuin saatu omasta pyynnöstä*

Nachfolger HY5 TT 2020 -istuin on nyt päässyt muutamia kertoja testiin, joten on aika kertoa kokemuksia.

Ensin kannattaa kuitenkin lukea esittelypostaus, jotta pääset kärryille millaisesta istuimesta on kyse.

Lentokoneen matkustamo

Istuimella on lentokonehyväksyntä ja sitä saa siis käyttää Travel kit -lisävarusteen kanssa myös lentokoneen matkustamossa. Lue myös turvaistuimista lennolla. Edellytyksenä kuitenkin, että "seat to seat pitch" eli istuinten väli on vähintään 36" eli n. 91cm. Tämä pitää varmistaa siis etukäteen lentoyhtiöltä. Käytännössä kyseeseen tullee turistiluokan eturivi, ensimmäinen luokka ja business-luokka. Exit-riveille ei saa asentaa turvaistuimia.

Ihan oikeaan lentokoneeseen en päässyt istuinta testaamaan, mutta Lelumuseo Hevosenkenkä antoi ystävällisesti testata istuinta rauhallisena arkipäivänä Menopelileikki-näyttelyn lentokoneessaan. Tuntuma oli sen verran tuttu, että penkit lienee aika vastaavat kuin oikeissakin koneissa, vaikka museopenkeistä kyse. Joka tapauksessa lentokoneiden ja lentoyhtiöiden välillä on eroja penkeissä ja niiden etäisyyksissä.

Valitettavasti istuimen asennus ei tosiaan tavalliselle riville onnistunut mitenkään. Istuin vie liikaa tilaa pituussuunnassa. Sen sijaan eturiviin, jossa on enemmän tilaa, asennus onnistui helposti.
Istuin ei mahtunut tavalliselle penkkiriville. Alaosan tulee asettua tasaisesti penkille. Välin pitäisi olla siis reilusti isompi, jotta istuin mahtuisi.
Eturiville istuin sopi hyvin ja kiinnittyi tukevasti.
Lentokoneessa on hyvä kallistaa lentokoneistuimen selkänoja ensin, sitten asentaa istuin ja lopuksi nostaa selkänoja pystyyn. Tämä kiristää vyötä juuri sopivasti ja asennuksesta saa varmasti tukevan. Istuin asennetaan viemällä lentokoneen vyö turvaistuimen läpi. Vyön soljen tulee asettua keskelle istuinta. Jos solki ei asetu keskelle, vyöt pitää lyhentään Travel Kitin mukana tulevalla vyökiinnikkeellä. Tässä tapauksessa solki asettui sopivasti keskelle. Lentokoneessa vyötä ei lukita sinisellä klipsillä kuten autossa.

Istuimen kiinnitys turvavyöllä. Soljen tulee asettua keskelle sinisen klipsin päälle.
Asennuksen jälkeen istuimen pumppausventtiiliin kiinnitetään vielä painemittari. Mittarista tulee katsoa, että istuimen paine on 0,6-1,2 bar. Jos painetta on enemmän sitä saa vähennettyä painemittarissa olevasta napista painamalla. Jos painetta on liian vähän sitä saa lisättyä kiinnittämällä pumpun painemittariin ja käynnistämällä pumpun.

Painemittari roikkuu istuimesta. Istuimen paine oli mittaushetkellä n. 0,8 bar.
Travel kit -lisäosan mukana tulee siis vyökiinnike lentokoneen vyön lyhentämistä varten, painemittari, käyttöohje ja pumppulaturi auton tupakansytyttimeen. Pumppua voi ladata siis myös autossa.

Travel kit

Bali

Yhden lukijan perhe sattui tässä sopivasti käymään Balilla ja tarvitsivat mukaan turvaistuinta, sillä tiedossa oli myös siirtymisiä autolla, eikä kohteessa tarjolla olleet istuimet oikein vakuuttaneet.

Tässä perheen kokemuksia:

Täytettiin istuin ensimmäisen kerran taksin takapenkillä ja sen täyttämiseen ja kiinnittämiseen meni aikaa ehkä 5 minuuttia. Eli tosi helppo juttu kun oli opetellut kotona! Täytettiin istuin auton sisällä eikä meteli kuulunut muualle. Muuten olisi voitu ihmetellä lentokentällä istuimen pitämää meteliä. Istuin ei silloin täyttynyt meillä ihan kunnolla vaikka kotona ei ollut mitään ongelmia. Koitettiin monta kertaa täyttää istuinta ihan loppuun asti muttei ihan mennyt.

Oli uskomattoman kätevää kun ei tarvinnut selvitellä mistä löytyisi turvaistuin vaan päästiin hyppäämään mihin tahansa taksiin. 

Kerran turvatarkastuksessa ihmeteltiin pumppua ja kysyttiin mikä se oli, mutta päästiin sitten selityksen jälkeen eteenpäin. 

Plussat
  • Koko tuote yleensä, ollaan monta kertaa matkustaessa tuskailtu ongelman kanssa että ottaako oma istuin mukaan ja pakata se tosi hyvin ja laittaa ruumaan vai vuokratako sitten kohteesta. Vielä koskaan ennen ei olla uskallettu ottaa mukaan omaa istuinta, ettei saisi iskua ruumassa. Vain kerran ollaan saatu ok Britaxin selkä menosuuntaan -istuin.
  • Kevyt ja menee aika pieneen tilaan. Me kuljetettiin se matkalaukussa ruumassa. Pumppu pidettiin käsimatkatavaroissa. 
  • Tosi helppo asentaa kaikkiin autoihin
  • Hyvän tuntuinen ja lapselle 2,5v tosi hyvin jalkatilaa
  • Valmiina käyttöön minuuteissa
Miinukset
  • Pumppu menee helposti päälle esim. laukussa ja pitää kamalaa meteliä
  • Pumppu ei toiminut moitteettomasti ja se olikin suurin miinus
Jos pumppu ei olisi takkuillut ja matkustuskertoja tulisi enemmän vuodessa, harkittaisi me kyllä erittäin vakavasti tämän istuimen ostamista ja vuokrattaisiin samanlainen ehdottomasti seuraavalle reissulle!


2,5v istuimessa

Sairaalareissu

Lapsi tuli yllättäen kivuliaaksi ja piti lähteä hänen kanssaan taksilla sairaalaan (meillä ei ole omaa autoa). Vaikka kotoa löytyy useakin turvaistuin, niin päätin, että juuri tällaiseen tilanteeseen Nachfolger olisi täydellinen. Istuin pitäisi saada nopeasti kiinni kun lapsella on hankala olla ja kuljemme taksilla. Ei myöskään yhtään haittaisi jos istuin olisi kevyt kun joudun kuljettamaan sekä kipeää lasta, että turvaistuinta ympäri sairaalaa.

Valitettavasti kuitenkin pumppu sanoi tässä kohtaa lopullisesti itsensä irti enkä saanut istuinta täyttymään oikeastaan ollenkaan. En edes hitaasti tai useilla yrityskerroilla. Aikaa oli sinänsä ollut koska tässä vaiheessa vasta pohdittiin onko sairaalaan lähtö edessä. Pakko oli siis luovuttaa ja napata toinen istuin ja turvaistuinreppu mukaan.

Pumpun reklamointi

Otin yhteyttä Nachfolgeriin toimimattomasta pumpusta. Sainkin pian uuden pumpun, joka toimii taas moitteettomasti. Testailujeni perusteella vika on nimenomaan pumppuosassa eikä pumpun johdossa tai venttiilissä.

Valitettavasti tarkempaa syytä ei ole selvinnyt. Ei siis ole tietoa mistä vika aiheutui, mutta viallisen pumpun vaihto onnistui helposti.

Istuin on mahdollista täyttää myös huoltoasemalla. Toki tämä ratkaisu ei kaikkiin tilanteisiin sovi.

Toyota Yaris

Istuin pääsi testiin vielä myös Toyota Yarikseen. Halusin testata erityisesti miten pitkälle lapselle istuin vielä sopii kun TopTether on käytössä. Lapsen pään ja hihan väliin tulisi jäädä kahden sormen kokoinen väli.

4v, 16kg, 102cm. Toptether-hihna alkaa olla liian lähellä päätä, koska asettuu alaviistoon.

Yariksessa Toptether-hihna kulkee aika vahvasti alaviistoon. Tästä syystä 4v, 16kg, 102cm, 104/110-paitoja käyttävä alkoi olla jo hiukan liian pitkä istuimeen. Jossain toisessa autossa hihna olisi kuitenkin ehkä asettunut ylemmäs. Istuimeen sopii siis kuitenkin n. 104/110 paitakokoon asti kun Toptether on käytössä.

Istuimen asennus oli kuitenkin erittäin helppoa. Istuin vain asetetaan tasaisesti penkille, pujotetaan vyö läpi, vyön kiristys, klipsi kiinni. Lopuksi Toptether-hihna paikoilleen.

Istuimen kuljettaminen

Kassiinsa pakattu istuin mahtui hyvin rattaiden alakoriin. Muutenkin istuimen kuljettaminen niin pakattuna kuin täytenäkin on mukavan helppoa verrattuna tavanomaisiin istuimiin. 

Yhteenveto

HY5 on oikeastaan markkinoiden ainoa matkaistuin alle 4-vuotiaille. Yli 4-vuotiaille on muutama koroke ja pian myös turvavyöistuimia. Alle 1-vuotiaalle kaukalon käyttäminen on vielä melko ongelmatonta. Mutta 1-4-vuotiaiden turvallinen kuljettaminen reissussa on hankalaa perinteisillä istuimilla, sillä sekä niiden mukana kuljettaminen että asentaminen on haastavaa. Tähän tarpeeseen Nachfolger HY5 on siis oikeastaan ainoa vaihtoehto ja onneksi selkä menosuuntaan.

Istuimessa on paljon hyvää. Täyttäminen on sinänsä helppoa, asennus onnistuu helposti ja nopeasti ja lapsi matkustaa istuimessa mukavasti ja turvallisesti. Ongelmaksi nousee tällä kokemuksella pumpun mahdollinen epävarmuus. Istuin vie myös pituussuunnassa jonkin verran tilaa, jolloin se ei sovi oikein lentokoneeseen eikä busseihin muualle kuin eturiviin. Mutta jos onnistuu saamaan eturivin paikat, istuin toiminee hyvin niissäkin. Tavallisissa autoissa ongelmaa ei ehkä niinkään tule. Istuimen voi tarvittaessa asentaa myös etupenkille kojelautaa vasten (turvatyyny pois), jos se ei mahtuisi taakse.

Pumppu kannattaa myös ladata aina kun mahdollista. Yhdellä latauksella istuimen täyttää juuri ja juuri kolme kertaa, jos pumppaus menee joka kerta putkeen. Kolmen täytön varaan ei kuitenkaan kannata laskea.

Nachfolgerilla on myös toinen malli. HY5.1 TT. Tämä malli vie vähemmän tilaa, mutta tässä mallissa Toptether on pakollinen. Päädyin sen vuoksi itse toiseen malliin.

Autottomien ja reissaajien lisäksi tällainen istuin voi olla ratkaisu myös hankalien lattialokeroiden kanssa, joiden päälle ei saa asentaa tukijalkaa tai asuntoautoissa, joissa alavöiden kiinnitys ei onnistu.