Miten isot lapset matkustavat selkä menosuuntaan?

Selkä menosuuntaan matkustaminen on 5 kertaa turvallisempaa kuin kasvot menosuuntaan ja siksi selkä menosuuntaan kannattaakin matkustaa mahdollisimman pitkään. Vähintään 4–5-vuotiaaksi. Selkä menosuuntaan matkustaminen voi kuitenkin onnistua jopa 6–7-vuotiaaksi. Monesti kuulee väitteen, ettei edes 1,5-vuotias voinut enää matkustaa selkä menosuuntaan. Selkä menosuuntaan matkustaminen on kuitenkin mahdollista jokaiselle lapselle ainakin niin kauan, kunnes lapsi on 125cm pitkä tai painaa 25kg. Mutta miten?

--> Miksi selkä menosuuntaan?

Istuinvalinta

Merkittävin tekijä on turvaistuinvalinta. Valitsemalla ylipäänsä turvaistuimen, joka menee 25kg asti, mahdollistaa jo selkä menosuuntaan matkustamisen vähintään 4-5-vuotiaaksi, mutta näissäkin istuimissa on eroja. Osa menee jopa yli 15 cm pidempään kuin toiset. Istuin kannattaa valita paitsi autoon sopivaksi, myös lapselle sopivaksi. Toiset ovat siroja, toiset rotevampia, toiset erityisen pitkiä. 
  • Klippan Opti129 (125cm / 32kg) - erityisesti painaville lapsille
  • Klippan Century (135cm / 25kg) - erityisesti pitkäselkäisille lapsille
  • Britax Max-Way Plus (125cm / 25kg) - tasalevyinen, helposti jalkatilaa, sopii hyvin eri autoihin. Plus sopii pidempään kuin vanhempi malli
  • Axkid Minikid (125cm / 25kg) - hartioiden kohdalta leveämpi, menee harteikkammallekin
  • Axkid One (125cm / 23kg) - isofix-kiinnitteinen
  • Britax Max-Way (120 cm / 25kg) - tasalevyinen, helposti jalkatilaa, sopii hyvin eri autoihin
  • Britax Multi-Tech (120cm / 25kg) - leveämpi kuin Max-Way, kuitenkin huonommin jalkatilaa
  • Axkid Wolmax (120cm / 25kg) 
  • BeSafe iZi Plus (116cm / 25kg)
  • Britax Hi-Way (110 cm / 25kg)
Nämä istuimet tarjoavat paitsi pituutta ja isompaa painorajaa, myös enemmän jalkatilaa lapselle. 

Jalkatilan kasvatus

Ei haittaa, vaikka lapsen jalat olisivat hyvinkin koukussa. Lapsi yleensä löytää jaloilleen hyvän asennon ja vaihtaa tarvittaessa asentoa. Kuitenkin jossain vaiheessa (yli 3–4-vuotiaana) isompi jalkatila voi parantaa matkustusmukavuutta. 

Useimmat turvavyökiinnitteiset istuimet voi tällöin asentaa kauemmaksi auton istuimen selkänojasta ja tarjota näin lapselle enemmän jalkatilaa. Toinen vaihtoehto voi olla myös asentaa turvaistuin etupenkille, jossa etuistuimen selkänojaa hieman kallistamalla saadaan myös helposti lisää jalkatilaa (turvatyyny pois päältä!).

Jos lapsen jalat tuntuvat puutuvan, voi istuimen kallistuksen muuttaminen pystympään asentoon auttaa. Pystymmässä asennossa lapsi istuu istuinluidensa päällä. Pystympi asento on myös turvallisempi. Lasta voi myös kehottaa kokeilemaan erilaisia asentoja jaloille (koukussa, ristissä, suorina ylös, istuimen sivuilla roikkuen...) ja ainakin pidemmillä matkoilla kengät kannattaa ottaa pois jaloista.

Vajaa 6-vuotias, 117cm esittelee sopivia asentoja jaloille. :)

Viihtyminen autossa

Joskus kuulee, ettei lapsi viihdy selkä menosuuntaan vaan protestoi. Varsinkin 1,5–3-vuotiaana on luultavasti vaihe kun lapsi protestoi hyvin monia asioita vastaan, eikä aina halua tehdä kuten vanhemmat toivoisivat. Vaihe on siinä mielessä hankala, että lapsen kanssa ei välttämättä voi vielä keskustella kovin syvällisesti selkä menosuuntaan matkustamisen eduista. Tässä vaiheessa vanhempien vain pitää tehdä päätös, että perheen lapset matkustavat selkä menosuuntaan ja siitä pidetään kiinni samalla tavalla kuin siitä, ettei juosta tielle tai veneessä pidetään pelastusliivejä. Nämä ovat kaikki turvallisuuskysymyksiä. Ei myöskään ole mitenkään sanottua, että kasvot menosuuntaan olisi sen helpompaa. Lapsi tuskin vain haluaa istua paikoillaan pitkiä aikoja.

Jos lapsella tuntuu olevan ikävä vanhempia (eikä kukaan voi istua lapsen seurana takana), voi olla hyvä idea hankkia lapselle niskatukeen kiinnitettävä peili. Peilin kautta aikuinen näkee lapsen ja myös lapsi aikuisen. Tämä voi jo auttaa. Toinen vaihtoehto voi olla ottaa lapsi etupenkille, kuljettajan viereen (turvatyyny pois päältä!).

Autoon voi keksiä myös sopivaa ajankulua. Musiikin kuuntelua, äänikirjoja tms.

Isompien 4–7-vuotiaiden lasten kohdalla selkä menosuuntaan matkustaminen tuskin aiheuttaa enää samanlaista ongelmaa. Tarvittaessa heidän kanssaan voi jo keskustella eri matkustustapojen eroista ja mahdollisesti näyttää jonkun havainnollistavan videonkin.

Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi tuntuu olevan myös melko yleinen syy kääntää liian aikaisin kasvot menosuuntaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kääntäminen välttämättä auta. Sen sijaan kannattaa kokeilla eri tapoja helpottaa lapsen oloa. Useimmat pystyvät pitämään lapsen selkä menosuuntaan, vaikka pahoinvointia joskus esiintyisikin. Katso vinkit matkapahoinvoinnin selättämiseksi.

Mahtuminen autoon

Varsinkin, jos perheessä on useampia lapsia, kaikkien istuinten mahtuminen autoon alkaa helposti epäilyttämään. Sopivilla istuinvalinnoilla kuitenkin jopa keskikokoiseen autoon saadaan usein mahtumaan kolme turvaistuinta takapenkille. 

Kapea ja hyvin eri autoissa toimiva turvaistuin on esimerkiksi Britax Max-Way.

Kasvot menosuuntaan istuimet eivät ole yhtään kapeampia. Useimmat turvavyöistuimet ovat itse asiassa useimmiten paljon leveämpiä. Kasvot menosuuntaan istuinta sijoittaessa autoon, kannattaa myös huomioida, että lapsen nenän päästä tulisi olla vähintään 55cm etuistuimeen. Muuten on riskinä, että lapsi lyö kolarissa päänsä etuistuimeen. Myöskään kasvot menosuuntaan istuinta ei siis voi sijoittaa autoon kovin ahtaaseen tilaan.

Jos tilanne näyttää muuten mahdottomalta kannattaa vielä harkita istuimen siirtämistä etuistuimelle (turvatyyny pois!) tai auton vaihtamista. Auton vaihtaminen ei useinkaan edellytä vaihtoa kalliimpaan, vaan vain sisämitoiltaan tilavampaan autoon. Useimmiten auton vaihto ei kuitenkaan ole tarpeen. 

Miten 5-vuotias voi mahtua selkä menosuuntaan?

Dyrbarlast-blogin postauksessa on isompia lapsia eri istuimissa.

Bilstolar-blogin galleriasta löytyy kaiken kokoisia lapsia eri istuimissa ja eri autoissa. Myös kuvia kolmesta istuimesta takapenkillä.

1. Klippan Triofix - 3v, 97cm ja 14kg  /  2. Britax Max-Way - 4v 10kk, 105cm  /  3. Britax Multi-Tech II - 3v 2kk, 97cm


1. Britax Max-Way - 123cm ja 20kg  /  2. Britax Two-Way - 117cm ja 16kg  /  3. Britax Max-Way - 113cm ja 17kg
1. Axkid Minikid 1.0 - 6v, 125cm ja 24kg / 2. Klippan Century - 6v, 125cm ja 24kg

Jos lapsi on jo matkustanut kasvot menosuuntaan?

Ei välttämättä ole mikään ongelma kääntää lasta takaisin selkä menosuuntaan, vaikka hän olisi matkustanut jo jonkin aikaa kasvot menosuuntaan. Edes mitkään kikkakolmoset eivät välttämättä ole tarpeen.

Muilla kääntämistä on saattanut auttaa esim:
  • Lapsen kanssa mennään sovittamaan eri istuinvaihtoehtoja ja saa sanoa mikä tuntuu parhaalta
  • Lapsi saa valita istuimen värin
  • Lapsi saa valita autoon sopivia lisävarusteita (penkinsuojus, aurinkosuoja ikkunaan tms)
  • Auton penkin niskatuki pois, jotta näkee ulos (samalla voi keksiä jonkun leikin, jossa bongaillaan asioita takaikkunasta, minkä värisiä autoja tms.)
  • Näytä lapselle eri asentoja, joissa pitää jalkoja (ristissä, penkkiä vasten suorassa, koukussa, turvaistuimen molemmilla sivuilla istuimen ulkopuolella) Kengät pois pidemmillä matkoilla.
  • DVD-soitin niskatukeen tai tabletti Axkidin tai BeSafen penkinsuojuksen taskuun. 
  • Tieto siitä, että astronautitkin istuvat selkä menosuuntaan kun raketti laukaistaan.
  • Saa samanlaisen/samantyylisen istuimen kuin pikkusisarus/serkku/muu tuttu. 
  • Käydään yhdessä läpi selkä menosuuntaan matkustamisen etuja. Ehkä joku video voi olla avuksi. Kasvot menosuuntaan niska voi tulla todella kipeäksi, jos tulee kolari. 
Anna siis lapsesi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan vähintään 4–5-vuotiaaksi. Saat sen kyllä onnistumaan! :)

@Kuvista kiitos "Turvaistuimet - Bilbarnstolar" -ryhmän jäsenille.