Axkid Modukid

* Kaupallinen yhteistyö, istuimet ja telakka saatu *

Kuva: Axkid
Axkid Modukid -järjestelmä julkaistiin huhtikuussa 2019 ja sain myös itse istuimet testiin. Olikin mielenkiintoista nähdä millaisen i-Size -istuimen Axkid on kehittänyt.

Axkid Modukid -järjestelmä koostuu telakasta ja siihen sopivasta turvakaukalosta ja turvaistuimesta. Turvakaukaloa voi käyttää syntymästä 75cm pituuteen asti (13kg painoraja huomioiden) ja turvaistuinta 61-105cm pituudessa (18kg painoraja huomioiden). Eli keskimäärin noin 4-vuotiaaksi. Tämän jälkeen on hyvä hankkia kuitenkin vielä isompi turvaistuin (esim. Axkid Minikid), jotta lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Axkid on keskittyy valmistamaan ainoastaan selkä menosuuntaan asennettavia turvaistuimia. Istuimissa olikin kiinni laput, joissa luki "Rear-facing car seats, the future of our next generation". Axkid uskoo siis vahvasti selkä menosuuntaan matkustamisen tulevaisuuteen.

Axkid Modukid Infant -turvakaukalo


Kuva: Axkid
Kaukalo tuntuu hyvin "Axkidmaiselta". Juuri tällaiseksi voisi Minikidiä mukailevan kaukalon kuvitella. Ei siis yllätyksiä sen suhteen.

Turvakaukalo on yksi kevyimmistä i-Size turvakaukaloista (3,7kg). Itselläni on kokemusta kevyestä Maxi-Cosi Cabriofix-kaukalosta, joka painaa 3,35kg ja tuntuma on hyvin vastaava.

Kaukalo sopii 90% markkinoilla olevista rattaista. Joko suoraan tai Maxi-Cosin adaptereilla. Luonnollisesti sopii suoraan myös Axkid Life -rattaisiin.

Kaukalon voi kiinnittää autoon joko auton kolmipistevyöllä ilman telakkaa tai sitten Modukid Base -telakkaan. Molemmat ovat yhtä turvallisia kiinnitystapoja, mutta telakka helpottaa arjessa kun kaukalon voi vain kliksauttaa kiinni.

Asennus auton kolmipistevyöllä, kantokahva aina ylhäällä autossa.
Kaukalon kantokahva säätyy kolmeen eri asentoon. Kantoasentoon, taakse ns. sitteriasentoon ja alas tuettuun lattia-asentoon, jolloin kaukalo ei keiku. Kaukalon kuomu säätyy itsenäisesti kantokahvasta irrallaan (monissa muissa kaukaloissa säätyy kantokahvan mukana). Autossa kantokahvan tulee olla aina kantoasennossa ylhäällä. Tämä estää kaukaloa kippaamasta auton selkänojaa vasten eli kantokahva liittyy olennaisesti myös turvakaukalon toimintaan törmäyksessä.

Kantokahvan eri asennot
Kaukalossa on ASIP-sivutörmäyssuoja, joka vedetään esiin kaukalon oven puoleiselta sivulta. ASIP on melko huomaamaton ja voi ehkä helposti unohtua. Toisaalta uloke ei tule häiritsevän paljon ulos, joten sen voi todennäköisesti antaa olla uloimmassa asennossa jatkuvasti. Sivutörmäyssuojan on tarkoitus ottaa sivusta tuleva isku vastaan ennen kuin se osuu itse kaukaloon ja vähentää siten itse kaukaloon kohdistuvia voimia.

Vasemmanpuoleinen ASIP-sivutörmäyssuoja on vedetty esiin.
Kaukalon vauvatuet (kiila ja pehmuste) vaikuttavat hyviltä ja toimivilta. Ohjeen mukaan vauvatukia käytetään n. 3kk ikään asti. Pääntuki pidetään aina paikoillaan. Vyökorkeutta säädetään pujottelemalla vyöt uudelleen rei'istä. Vyökorkeuksia on kolme, joten sopiva korkeus löytynee hyvin. Pääntuen voi siirtää aina sopivalle korkeudelle. Vöiden löysäysnapin löytäminen oli jostain syystä hankalaa. Vaikka kokeilin ihan oikeaa kohtaa, en löytänyt mitään painettavaa. Löysääminen ja kiristäminen onnistuu kuitenkin hyvin kun paikka tiedossa. Oikea paikka löytyy kankaassa olevan reiän etupuolelta. Kaukalo sopii todennäköisesti melko hyvin pienellekin vauvalle. Vyöt tulivat vain hieman liian ylhäältä 40cm pitkällä nukella.

Poistettavat vauvatuet (kiila ja pehmuste), 40cm pitkä nukke asettuu melko hyvin kaukaloon.
Kankaat on helppo irrottaa. Molemmilla reunoilla on pienet harmaat väkäset ja muuten kangas on paikoillaan kuminauhareunojen avulla. Kankaat voi pestä 30 asteessa. Kuomun irroittaminen onnistunee vain avaamalla kuomukaaren ruuvit.

Harmaat väkäset pitävät kankaan paikoillaan. Kankaat irtoavat helposti.
Kaukaloa valmistetaan viidessä värissä (musta, harmaa, petrooli, punainen, vaaleanpunainen). Suomessa tällä hetkellä saatavilla kuitenkin vain musta ja harmaa.

Kaukalon sivuissa lähellä ASIP-sivutörmäyssuojaa on ilmanvaihtoaukot. Kaukalot voivat olla hikisiä paikkoja, joten tuo ominaisuus on kyllä kesällä varmasti tarpeen. En kuitenkaan osaa sanoa miten tehokkaasti aukot kaukaloa viilentävät.
Ilmanvaihtoaukot
Valmistuspäivämäärä löytyy kaukalon takaa. Sekä selkokielisenä valmistustarrasta, että vaikeammin luettavissa muoviin painetuista kellotauluista. Axkid suosittelee turvakaukalon käyttöiäksi korkeintaan 6-7 vuotta käyttöönotosta laskettuna. Telakan käyttöikä korkeintaan 8 vuotta.

Valmistuspäivä löytyy kaukalon pohjasta.
Kaukalo vaikuttaa kaikin puolin onnistuneelta. Suosittuun Cabriofixiin verrattuna, ominaisuudet ovat selvästi edistyneemmät (vauvatuki, pääntuki, olkapehmusteet, sivutörmäyssuoja), mutta kaukalo on silti kevyt. Kooltaan kaukalot vaikuttavat hyvin samankokoisilta. Cabriofixiä voi kuitenkin pituusrajan puuttuessa käyttää hieman pidempään n. 80cm pituuteen. Noin 75cm pitkä lapsi mahtuu Axkidin kaukaloon vielä oikein hyvin. Päälaen ja kaukalon yläreunan väliin jää jopa 5cm vielä tilaa. I-size -standardi rajoittaa käytön kuitenkin kaukalolle annettuun 75cm pituusrajaan. Tämä on hyvä huomioida, jos ajatuksena on siirtyä kaukalosta suoraan johonkin 9-25kg -istuimeen, joihin pituutta tarvitaan usein yli 75cm.

Vajaa 75cm, 8kg, 1v 2kk - Aika siirtyä turvaistuimeen
Maxi-Cosi Cabriofix ja Axkid Modukid Infant vertailussa

Axkid Modukid Base -telakka

Kuva: Axkid
Mitat:

  • Telakan leveys: 31,5 cm
  • Telakan syvyys: 57-67 cm (jalkatilasta riippuen)
  • Tukikaaren korkeus 30,5 cm
  • Tukijalka pisimmillään 56 cm
  • Tukijalka lyhimmillään 27,5 cm
Telakan tukijalan saa taitettua telakan alle ja tukikaaren irroitettua, jolloin telakan saa pieneen tilaan säilytystä varten.


Telakka asennetaan autoon isofix-kiinnityksellä. Turvavyökiinnitys ei ole mahdollinen. Telakassa on säätyvät isofix-varret, joissa on 4 lukituskohtaa. Telakan saa siis todennäköisesti asettumaan hyvin useimmissa autoissa. Lapsen jalkatilaa voi kasvattaa säätämällä tukikaaren etäisyttä telakasta. Säätövaraa on 10cm ja asetuksia 6kpl, joten jalkatilaa on helppo säätää juuri sopivaksi. On kuitenkin hieman hankalaa tietää mihin reikään valkoinen säätötappi tarkalleen osuu.

Jalkatilan säätö - Jalkatila lyhimmillään ja pisimmillään ja isofix-varsi lyhimmillään ja pisimmillään.
Telakasta löytyy merkkivärejä ja merkkiääni asennuksen helpottamiseksi. Tukijalan merkkiväri muuttuu vihreäksi kun tukijalka ojennetaan auki telakan alta. telakan isofix-varsien merkkivärit muuttuvat vihreiksi kun isofixvarret ovat kiinni isofixeissä ja telakan päällä oleva merkkiväri muuttuu vihreäksi kun istuin kliksautetaan kiinni telakkaan. Merkkiääni loppuu kun tukijalka on asetettu tukevasti lattiaa vasten. Ääni on kuitenkin niin vaimea, ettei sitä kuule mitenkään jos ympärillä on taustaääniä. Käytännössä kannattaa kuitenkin aina varmistaa myös, että telakka on työnnetty tukevasti selkänojaa vasten ja jalka on tukevasti paikoillaan. 

Istuimen kiinnittäminen telakkaan on helppoa. Istuin vain painetaan kiinni oikeaan kohtaan. Istuimen irroittamiseksi vedetään telakan etuosassa olevasta kahvasta ja samalla nostetaan istuinta. Kahva on kuitenkin ainakin uutena niin jäykkä, ettei istuimen irrotus suju kovin helposti, vaan irrottamiseen tarvitaan melko paljon voimaa. Tämäkin voi toki olla tekniikkalaji.

Valmistuspäivämäärä löytyy telakan pohjasta tukijalan alta valkoisesta tarrasta. Axkid suosittelee telakan käyttöiäksi korkeintaan 8 vuotta käyttöönotosta.

Valmistuspäivä löytyy telakan pohjasta valkoisesta tarrasta.

Axkid Modukid Seat -turvaistuin

Kuva: Axkid
Ulkomittoja:

  • Leveys 44 cm (Minkid leveimmillään 2cm leveämpi)
  • Istuinosan leveys 40 cm
  • Istuimen syvyys 54 cm 
  • ASIP-tyyny tuo 8 cm lisää oven puolelle 

Sisämittoja:

  • Istuinosasta pääntuen alareunaan, pääntuki ylhäällä 43 cm (sama kuin Minikid)
  • Pääntuen yläreunaan pääntuki ylhäällä 60cm 
  • Vöiden korkeus alimmillaan 28 cm (Noin sentin alempana kuin Minikidissä)
  • Vöiden korkeus ylimmillään 39 cm
  • Vöiden etäisyys toisistaan 5 cm
  • Vyölukon etäisyys selästä 17 cm (Minikidissä n. 12cm)
  • Leveys hartioiden kohdalla 30 cm 
  • Istuinosan leveys 26 cm
  • Istuinosan pituus 29 cm

Modukid -istuin on varmasti tutun tuntuinen Minikidin omistajille. Istuimessa on samat kankaat, pääntuki on sama ja säätyy samalla tavalla. Mitatkin ovat lähes samat. Isoimpina eroina Modukid on pari senttiä kapeampi (i-Size standardin mukaan) ja vyölukko on Modukidissä kauempana selästä kuin Minikidissä (toivottu muutos).
Vasemmalla Minikid, oikealla Modukid
Vyöt tulevat Modukidissä ehkä noin sentin alempaa kuin Minikidissä, jolloin istuin on sopiva jo hiukan aikaisemmin. Ero on kuitenkin hyvin pieni. Vaikka Modukid on hyväksytty 61cm pituudesta alkaen, on se todennäköisesti kunnolla sopiva vasta n. 70-75cm pituudessa. Turvakaukaloa tulee siis käyttää lähes loppuun asti ennen istuimeen siirtymistä. Istuimessa ei ole vauvatukea. Pääntukeen sen sijaan löytyy pienennystyyny. Lisätyyny tekee pääntuen kuitenkin niin ahtaaksi, ettei istuimeen muuten sopivan vauvan pää todennäköisesti mahdu siihen. Eli lisätyyny jää todennäköisesti käyttämättä tai käyttö jää hyvin lyhyeksi.

1v 2kk, 74cm, 8kg. Juuri ja juuri sopiva istuimeen. 
Pääntuki ja vyökorkeus säätyvät vöiden kiristysremmistä vetämällä. Tilaa on todella hyvin. Istuimeen mahtuu helposti yhtä pitkään kuin Minikidiin eli n. 120-125cm asti. Jalkatilaakin saa lisättyä mukavasti. Istuin on kuitenkin virallisesti hyväksytty vain 105cm asti ja 18kg painoraja pitää huomioida.
4v 5kk, 110cm, 18,5kg. Lapsi on siis juuri hieman liian iso istuimeen, mutta mahtuu vielä helposti.
Istuin on asennettu isoimmalla jalkatilalla.
Istuin asentuu telakan päällä yllättävän korkealle. Korkeammalle kuin Minikid. Istuimesta näkee siis hyvin ulos. Toisaalta telakka+istuin -yhdistelmä on sitten vastaavasti heiluvampi kuin tiukkaan kiristelty Minikid.

Oven puolelle kiinnitettävä ASIP-sivutörmäyssuoja on helpompi kiinnittää kuin Minikidissä. Vetoketju on nyt pidempi. Sivutörmäyssuoja on myös kapeampi, jolloin se mahtuu paremmin eri autoihin. Sivutörmäyssuoja parantaa istuimen toimintaa sivutörmäyksessä ottamalla vastaa osan energiasta ennen istuimeen osumista.

ASIP sivutörmäyssuojan kiinnitys.
Modukid-istuimen kallistusta voi muuttaa istuimen etureunan alla olevasta kahvasta. Kallistusasentoja löytyy kolme. Istuin ei kallistu erityisen paljon. Ero kallistusasentojen välillä on noin 5 astetta. Suht tasaisilla penkeillä kallistusvaihtoehdot ovat siis noin 30-25-20 astetta ja hyvin kaltevilla 20-15-10 astetta.

Pystyin ja kallistetuin asento tasaisella alustalla.
Modukidissä vöiden kiristäminen on ehkä aavistuksen sujuvampaa kuin Minikidissä. Vyöt ovat kuitenkin pehmeämpää materiaalia ja kääntyvät kierteelle helposti. Tätä voi koittaa ennaltaehkäistä asettamalla vyöt huolellisesti lapsen päälle, kiristämällä ensin lantiovyöt ja sitten kiristysremmistä loput muutamalla kiristyksellä. Jos vyöt kuitenkin pääsevät kääntymään, on niiden kääntäminen takaisin melko helppoa. Vyö taiteaan kaksikerroin kulmaan ja vedetään soljen läpi. Myös vyölukko on muuttunut hieman ja soljet on muutettu muovipäällysteisiksi (metallisiin solkiin on rikkoutunut joitakin vaatteita). Modukidin olkapehmusteisiin on lisätty liukuestepinta.
Vyön kääntäminen soljessa. Taita vyö ja vedä läpi.
Modukidin vyöt vasemmalla, Minikidin oikealla.
Modukidin olkapehmusteisiin (vas.) on lisätty liukueste.
Kankaiden irrottaminen on taas hiukan helpompaa kuin Minikidissä ja se onnistuu loogisesti. Etureunan tiukka paneeli on poistettu, eikä työkaluja tarvita enää avuksi. Kankaat ovat kiinni vetoketjujen ja kumilenkkien avulla. Kankaat voi pestä pesukoneessa 30 asteessa.

Kankaat irroitettuna pesuun.
Valmistuspäivämäärä löytyy istuimen takaa kankaiden alta valkoisesta tarrasta sekä pohjasta muoviin painettuna. Axkid suosittelee turvaistuimen käyttöiäksi korkeintaan 8 vuotta käyttöönotosta laskettuna.
Valmistuspäivä löytyy istuimen takaa ja pohjasta.
Istuin vaikuttaa toimivalta. Modukidin etuna muihin on iso jalkatila ja istuimen tilavuus. Jos virallinen pituusraja (105cm) jätetään huomioimatta, menee Modukid todennäköisesti pituuden osalta pisimpään i-Size -standardin istuimista. Painoraja on toki silti vain 18kg. Modukidissä on Minikidin tapaan matala alareuna, jolloin istuimessa on helppo istua jalat ristissä. Modukidiin on tehty muutamia hyviä parannuksia Minikidiin verraten (vyölukon sijainti ja kankaiden irrotus erityisesti). Isoimmat puutteet tulevat esille lähinnä aivan pienimpien lasten kohdalla. Kallistusta ei saa kovin paljoa ja vyöt tulevat alimmillaankin melko ylhäältä. Modukid on kuitenkin oikein toimiva lisä telakallisten isofix-istuinten valikoimaan.