Klippan Century

* Kaupallinen yhteistyö, istuin saatu *

3v, 95cm ja 15kg. Istuin on asennettu pienimmällä jalkatilalla. 
Klippan Century on niittänyt suosiota maailmalla, mutta Suomessa jäänyt kotimaisuudesta huolimatta vähemmälle huomiolle. En itsekään oikein tiennyt miksi tai millaisesta istuimesta oikeastaan lopulta on oikeasti kyse. Niinpä sain pyynnöstäni Klippanilta istuimen testiin ja on aika kertoa millaisia istuimia Vantaalla tehdään.

Mittoja

Ulkomittoja:

Leveys leveimmillään 42 cm
Istuinosan leveys 41 cm
Istuimen syvyys 49 cm
Kallistusjalan leveys 29 cm
Jalkojen leveys takana 36cm
Etäisyys jaloista kallistusjalkaan 37cm
Tukijalka pisimmillään penkin tasalta alaspäin 48 cm
Tukijalka lyhimmillään penkin tasalta alaspäin 15,5 cm

Sisämittoja: 

Istuinosasta pääntuen alareunaan, pääntuki ylhäällä (peppu-hartia) 47 cm
Istuinosasta pääntuen yläreunaan pääntuki ylhäällä 71 cm
Vöiden korkeus alimmillaan (peppu-hartia) 29 cm
Vöiden korkeus ylimmillään 46 cm
Vöiden etäisyys toisistaan 7,5 cm
Haaralukon etäisyys selästä 14 cm

Leveys hartioiden kohdalla 28-32cm (Riippuen siitä ovatko lisäpehmusteet paikoillaan vai ei)
Istuinosan leveys 30 cm
Istuinosan pituus 26,5 cm

Käyttöönotto

Ennen istuimen asennusta autoon, kannattaa tehdä muutama säätötoimenpide.

1. Turvavöiden säätö oikealle korkeudelle

Centuryssa on kolme eri korkeutta turvavöille. Korkeutta muutetaan siirtämällä istuimen takaa löytyvää metalliputki oikeisiin koloihin. Löysää vyöt ennen siirtämistä. Turvavöiden tulee tulla lapsen hartioiden tasalta tai alempaa. Alempaa asetusta käytetään niin pitkään, että vyöt tulevat hartian tasalta ylemmällä asetuksella. Säätö onnistuu myös istuimen ollessa paikoillaan autossa (testattu!), mutta metalliputki on kyllä sen verran tiukka, että mukavammin se onnistuu kun istuin on irrallaan.


2. Pääntuen säätö oikealle korkeudelle

Pääntuki säätyy hyvin intuitiivisesti pääntuen yläreunassa olevasta kahvasta. Korkeuksia on laskujeni mukaan neljä. Itselläni käsi löysi itsensä helposti kahvan alapuolelle niin, että ruhjoin sormeni useamman kerran istuimen väliin painaessani pääntuen alimmalle tasolle. Eli laita sormet "laatikon" sisään suojaan! ;)


3. Lisäpehmusteiden lisääminen sivuille (tarvittaessa)

Istuimeen on saatavilla neljä lisäpehmustetta, jotka voidaan lisätä istuimen sivuille (ja ottaa pois kun tila käy ahtaaksi isommalla lapsella. Jos siis kokeilet istuinta ja se tuntuu lapselle ahtaalta, niin tarkista etteivät lisäpehmusteet ole paikoillaan.


4. Istuinpehmusteen säätö (tarvittaessa)

Istuimeen kuuluu muhkea istuinpehmuste. Pehmustetta voi säätää tarpeen mukaan poistamalla siitä osia. Kun lapsi on tarpeeksi iso, poistetaan pehmuste kokonaan käytöstä. Pehmusteessa lukee ohje 9-15kk, mutta luulen, että moni lapsi tarvitsisi pehmustetta vielä selvästi pidempään, jotta vyöt asettuvat oikein.

Extra: Vyöt sivuun

Istuimen reunoilta löytyy reiät vyön soljille, joiden avuilla vyöt saa aseteltua sivuun helpottamaan lapsen asettamista istuimeen. Itse koin kuitenkin helpoimmaksi heittää vyöt kulkemaan pääntuen ali ja kokonaan istuimen ulkopuolelle. Nopea laittaa ja pysyy hyvin!


Millaiselle lapselle istuin sopii?

Century alkaa sopia n. 70 cm pituudessa. Istuin on sopiva kun vyöt tulevat hartioiden tasalta tai alempaa ja pääntuki laskeutuu lähelle hartioita, korkeintaan parin sentin päähän. Lisäpehmusteiden kanssa käytettynä Century sopii hyvin kapeille lapsille. Vyöt saa kulkemaan helposti läheltä kaulaa ja kiristettyä aina loppuun asti.

Istuin jää pieneksi kun 25kg painoraja ylittyy tai lapsi ei enää mahdu pääntuen alle tai korvat tulevat ulos pääntuen yläreunasta. Kokemusten mukaan Century sopii n. 130-135 cm asti, arviolta paitakokoon 134 asti. Centuryssa lapsi voi siis matkustaa kirkkaasti markkinoiden pisimpään selkä menosuuntaan (jos painoraja ei ylity aikaisemmin). Lapsen kasvaessa istuimesta poistetaan ensin mukana tuleva vauvapehmuste ja myöhemmin myös sivuilla olevat lisäpehmusteet. Ilman lisäpehmusteita istuin on yhtä leveä sisämitoiltaan kuin Axkid Minikid.

Haaralukko on pari senttiä etäämmällä selkänojasta kuin Minikidistä. Etäisyys tuntuu aika optimaaliselta. Ei liian lähellä (kuten joillakin lapsilla Minikidissä), mutta ei myöskään liian kaukana pienimpiä ajatellen (kuten Max-Wayssa).

Lapsen jalkatilaa voi kasvattaa asentamalla istuimen kauemmas selkänojasta. Istuimen tulee kuitenkin olla aina kokonaisuudessaan auton penkillä.

Century sopii siis todennäköisesti melko hyvin monenlaisille lapsille. Aivan erityisen hyvä valinta Century voi olla erityisen pitkille lapsille.

1v, 73cm ja 8kg. Hiukan vielä liian pieni istuimeen.
6v, 125cm, 24kg. Sopii helposti istuimeen.
Pääntuessa on nostovaraa vielä reilusti. Vyöt tulevat ylimmällä asetuksella juuri ja juuri hartian tasalta. 

Millaiseen autoon istuin sopii?

Centuryn muotoilun vuoksi istuin on hyvin kallistetussa asennossa pienimmälläkin kallistuksella. Jos autossa on hyvin tasaiset penkit, jää istuin hyvin kallistuneeseen asentoon ja vie siten melko paljon tilaakin. Century on siis parhaimmillaan autoissa, joissa on kaltevat penkit. Kun Centuryn saa sopivaan kallistuskulmaan, ei istuin vie erityisen paljon tilaakaan. Arviolta saman verran kuin Minikid.

Century on vai 42cm leveä kauttaaltaan eikä siinä ole missään kohtaa hankalia ulokkeita. Todennäköisesti kaksi Centurya sopii hyvin rinnakkain. Ehkä myös Britax Max-Way sopisi hyvin viereen. Kun tarkoitus on asentaa kaksi tai kolme istuinta vierekkäin, on kuitenkin suositeltavaa kokeilla huolellisesti mikä yhdistelmä toimii parhaiten. Pelkästään mitat eivät aina ratkaise tilannetta.

Testiautossa (Volvo V70) Century istui melko hyvin etupenkille. Ainakin merkittävästi paremmin kuin Axkid Minikid. Käyttöohjeessa suositellaan asentamaan istuin tukijalan kanssa aivan kojelautaan kiinni. Näin asennettuna ja penkkejä hieman säätäen, näkyvyys sivupeiliin oli oikein hyvä. Vain pieni kaistale peilin vasemmasta reunasta peittyi kun taas Minikid peitti peilistä yli puolet.

Asennus keskipaikalle onnistui myös helposti. Tukijalka on kuitenkin lyhimmillään selvästi pidempi kuin Minikidin tukijalka ja siten korkeiden korokkeiden päälle asennus ei välttämättä onnistu.

Tukijalka on erittäin pitkä ja riittää siten todennäköisesti helposti lattialle korkeammiltakin penkeiltä. Tukijalka lähtee kuitenkin melko ylhäältä eikä taivu kovin kauas istuimesta, joten lattialokeroiden ohi sitä ei ehkä kovin helposti saa.

Asennus
Istuimen asennus on suoraviivaista ja sujuu samaan tyyliin kuin esim. Britaxin ja Axkidin turvavyökiinnitteisten istuinten asennus. Centuryn erikoisuutena on sininen nauhan päässä oleva klipsi, jolla olkavyö lukitaan kireälle. Klipsi oli lopulta yllättävän helppokäyttöinen. Vyön pujottaminen pehmusteiden alta oli myös helppoa.

Vuoden 2020 helmikuusta alkaen Centuryyn on ollut saatavilla myös erikseen ostettava kiila, jonka avulla istuimen saa asennettu pystympään (muuten kallistus on usein n. 35 astetta). Pystympään asennettu istuin vie myös vähemmän tilaa.

Volvo V70 ja Klippan Century isoimmalla mahdollisella jalkatilalla.
Toyota Yaris ja Klippan Century kiilan kanssa pystymmässä asennossa ja mukavalla jalkatilalla.
Istuimessa 4v, 100cm, ja 16kg.

Arvio

Oli mielenkiintoista testata välillä pidemmässäkin käytössä toisenlaista istuinta kuin aiemmin käytössä olleita Minikidejä. Lapset taas tuntuivat istuvan istuimeen oikein hyvin. Kun tavoitteena on pitää selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, niin tässä istuimessa se onnistuisi meidän lapsillamme todennäköisesti todella pitkään.

Ehdottomasti siis suosittelen ottamaan Centuryn yhdeksi vaihtoehdoksi kun lähtee sovittamaan istuimia! 

Hyvää:

- Kotimainen valmistaja 
- Laadukas tuntuma
- Todella pitkä selkäosa ja 25kg painoraja
- Plus-testattu
- Selkeät kuvat käyttöohjeessa
- Erinomaiset pehmusteet, joiden määrää voi helposti säätää tarpeen mukaan
- Alavöiden kiristys tuntui helpommalta kuin Max-Wayn alavöiden

Parannettavaa: 

- Pienimmilläänkin kallistus on useissa autoissa melko iso. Voi siis olla hankalaa saada asennettua istuinta tilaa säästävästi tai isommalla jalkatilalla. Tämä ongelma tosin ratkeaa Klippanin kiilalla, joka tuli myyntiin helmikuussa 2020.
- Sormet jää helposti väliin kun laskee pääntukea (onneksi tätä ei normaalisti tehdä useinkaan ja ehkä viimein opin, että sormet pitää laittaa eri kohtaan). 
- Vöille on vain kolme korkeutta, joten välillä on todennäköisesti ikäviä välivaiheita kun vyöt tuntuvat jäävän liian alas, mutta ei ole mahdollista vielä nostaakaan.