Toppavaatteet turvaistuimessa

Toppavaatteet turvaistuimessa aiheuttaa usein keskustelua. Netistäkin löytyy testivideoita, joilla näytetään kuinka lapsi lentää istuimesta. Tosin yhdessäkään niistä lapsi ei istu selkä menosuuntaan. Suomessa kylmä ajanjakso voi olla hyvinkin kylmä ja pitkä. Aivan ilman toppavaatteita ei siis matkustaminen välttämättä aina käytännön syistä onnistu. Nettivideoiden skenaariot voivat toteutua kuitenkin lähinnä silloin jos lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan ja turvavöitä ei ole kiristetty kunnolla tai ne ovat valahtamaisillaan hartioilta. Toisaalta tällainen tilanne on myös Suomessa melko yleinen näky sosiaalisessa mediassa jaettavien kuvien perusteella, joten asiaan on kyllä hyvä kiinnittää huomiota.

Toppavaatteiden ongelma

Toppavaatteiden lämpimyys perustuu pitkälti kankaiden välissä olevaan ilmaan. Mitä muhkeampi, sitä lämpimämpi. Kun turvavyö asetetaan toppavaatteiden päälle jää lapsen ja vyön väliin toppavaatteesta johtuva ilmakerros. Ilmakerroksen litistäminen ei ole kovinkaan helppoa (kokeile vaikka tunkea toppahaalari pieneen kassiin). Sen sijaan törmäyksessä voimat ovat sen verran suuret, että ilmakerros karkaa välistä takuuvarmasti. Näin ollen vaikutus on sama kuin jos lapsi istuisi väljissä vöissä. 

Kun lapsi istuu selkä menosuuntaan turvakaukalossa tai turvaistuimessa, lapsi painuu istuimen selkänojaa vasten ja pyrkii törmäyksen vaikutuksesta nousemaan istuimen selkänojaa pitkin ylöspäin. Jos vöissä on väljyyttä, liikahtaa lapsi pidemmälle ylös kuin muuten. Suurimman voiman ottaa kuitenkin vastaan turvaistuimen selkänoja. Näin ollen toppavaatteet selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa eivät Folksamin tutkijoiden arvioiden mukaan muodosta merkittävää riskiä, kunhan vyöt eivät pääse valahtamaan pois päältä. Hekin kuitenkin toteavat, että mahdollisuuksien mukaan toppavaatteita tulisi välttää matkustussuunnasta riippumatta. 

Kasvot menosuuntaan lapsen liike on suoraan eteenpäin. Jos vöissä on väljyyttä, lapsi ehtii liikahtaa pidemmän matkan ennen kuin vyöt nappaavat kiinni. Mitä pidempi matka, sen isommat voimat lapseen kohdistuu. Sama koskee myös auton turvavyötä ja aikuisia. 

Tämän lisäksi toppavaatteet saattavat olla liukkaita ja niissä on huppuja tai samanaikaisesti käytetään paksuja huiveja. Nämä kaikki yhdistettynä ilmatilaan voivat johtaa siihen, etteivät vyöt pysy lähellä kaulaa, vaan valahtavat törmäyksessä (tai jo ennen sitä) olkapäiltä pois. Tämä aiheuttaa erittäin suuren riskin matkustajalle. Lisäksi auton kolmipistevöitä käyttävä saattaa luiskahtaa lantiovyön ali, jolloin lantiovyö nousee mahan päälle ja voi leikata mahaa tai aiheuttaa suurta painetta sisäelimille. 

Suurin ongelma toppavaatteiden kanssa onkin se, että vyöt jäävät helposti asettamatta ja kiristämättä kunnolla, koska se on toppavaatteiden kanssa selvästi hankalampaa. Turvavyö tulee kiristää aina huolella ja sen tulee kulkea läheltä kehoa toimiakseen oikein. Tämä onnistuu oikeastaan vain toppavaatteet riisumalla tai vähintään avaamalla kunnolla. 

Aikuisia koskee aivan samat asiat. Eli toppatakki tulee riisua tai vähintäänkin avata, jotta vyön saa kulkemaan oikein. 

Liikenneturva ja NTF suosittelevat välttämään toppavaatteita autolla matkustettaessa.

Ratkaisuja

Ensisijaisesti on hyvä pyrkiä riisumaan toppavaatteet ja käyttämään niiden sijaan villaa, fleeceä tai vaikkapa hyvin istuvaa softshell-vaatetta. Sellaiset vaatteet, joissa ei ole ilmaa sisällä ja jotka eivät muodosta suuria taitoksia vöiden alla, ovat hyviä. Paksumman vaatteen sopivuutta voi testata kiristämällä ensin vyöt paksun vaatteen päälle, ottamalla sitten vaatteen pois vöitä löysäämättä ja kokeilemalla jääkö vyöt tällöin löysälle sisävaatteiden päällä. Jos vyöt jäävät löysälle, on parempi vähintäänkin avata vaate ja asettaa vyöt vaatteen alle.

Zwergperten: Paksu takki turvaistuimessa

Muita vinkkejä:

  • Peitto päälle
  • Toppatakki turvavöiden kiristyksen jälkeen päälle väärinpäin (kädet sisään)
  • Poncho (selkäosa heitetään selkänojan yli, vyöt kiinnitetään ponchon alta)
  • Haalarin voi vetää polviin
  • Lämpötyyny hetkeksi istuimeen ennen lähtöä
  • Sisätilan lämmittimen käyttö
  • Kaukalopussi turvakaukalossa
Toppavaatteita ei kuitenkaan saa silti jättää kotiin, vaan varsinkin syrjäseudulla pitää aina varautua niin, että tarvittaessa tarkenee odottaa avun saapumista. 

Vöiden kunnollinen kiristys toppavaatteiden kanssa:

Usein kuitenkin voi Suomessa olla tilanne, että toppavaatteet ovat aivan välttämättömyys, eikä riisuminen tai ilman toppavaatteita kulkeminen ole mahdollista. Tällöin kannattaa käyttää muutama lisäminuutti vöiden huolelliseen kiristämiseen.

Turvaistuin ja viisipistevyöt
  1. Poista isot huivit ja hatut. Poista huppu tai aseta se päähän.
  2. Avaa vaatetta niin, että vaatteen saa riisuttua hartioilta sivuun. 
  3. Aseta vyöt kulkemaan läheltä kaulaa ja lantion päältä. 
  4. Kiristä vyöt useampaan kertaan.
Turvavöiden kiristys läheltä kehoa turvaistuimessa
 Turvavyöistuin tai pelkkä kolmipistevyö
  1. Poista isot huivit ja hatut. Poista huppu tai aseta se päähän.
  2. Avaa takki kokonaan. 
  3. Aseta vyöt kulkemaan läheltä kaulaa ja lantion päältä. Lantiovyön tuulee kulkea tiukasti lantion läheltä (ei takin päältä). 
  4. Kiristä vyö huolellisesti.
Turvavöiden kiristys läheltä kehoa turvavyöistuimessa.