Turvaistuin kolarissa


Onneksi henkilövahinkoja vaativat kolarit ovat harvassa. Pienempiä kolareita kuitenkin sattuu suhteellisen usein. Erityisesti silloin kun kolhut ovat pienet, monia mietityttää ovatko autossa olleet turvaistuimet nyt sitten kolaroituja, eli ei enää käyttökelpoisia, vai vieläkö niitä voisi käyttää. Entä korvaako vakuutus istuimia? Mistä vakuutuksesta korvauksia voi hakea ja mitä korvataan?

Liikenneturvan kanta on, että turvaistuin tulee aina vaihtaa uuteen kolarin jälkeen vaikka lapsi ei olisikaan istunut kolarihetkellä turvaistuimessa. Istuimeen mahdollisesti tulleita vaurioita eikä iskunvaimennuskyvyn heikkenemistä ei voi testata mitenkään, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää istuimen vaihtaminen. Myös istuimen ohjekirjasta kannattaa katsoa, mitä valmistaja sanoo istuimen käytöstä kolarin jälkeen.

Britax Römer: "Jos auton törmäysnopeus oli onnettomuuden aikana 10 km/h tai enemmän, suosittelemme uuden turvaistuimen hankkimista. Turvaistuin voi vaurioitua tällaisissa nopeuksissa, vaikka vauriot eivät näkyisikään päällepäin."

Myös muut turvaistuinvalmistajat (Axkid, BeSafe, Klippan, Maxi-Cosi) suosittelevat hävittämään istuimen kolarin jälkeen, vaikka istuimessa ei olisi näkyviä vaurioita. (Lähde: Valmistajien nettisivut ja turvaistuinten käyttöohjeet)

Kysyin elokuussa 2018 liikennevakuutuksia myyviltä vakuutusyhtiöiltä heidän ohjeistuksiaan ja ehtojaan kolarissa olleisiin turvaistuimiin liittyen. Alla vastaukset esitettyihin kysymyksiin. Tarkoituksena ei ole ollut tehdä vertailua parhaasta vakuutusyhtiöstä. Vastauksista saa osviittaa mitkä asiat vaikuttavat turvaistuimen korvattavuuteen ja korvaussummiin oman vakuutusyhtiön kohdalla.

Kysymykset:
1. Onko teillä jotain ohjeistusta millaisen kolarin jälkeen turvaistuin pitää vaihtaa?
2. Jos turvaistuin pitää vaihtaa, niin millainen vakuutus pitää olla, että turvaistuin korvataan?
3. Miten vahingoittunut istuin korvataan? (Sama istuin tilalle teidän kauttanne? Korvaussummana uutta vastaavan hinta? Onko ikävähennyksiä? Omavastuuta?)
4. Jotain muuta huomioitavaa?

1. Onko teillä jotain ohjeistusta millaisen kolarin jälkeen turvaistuin pitää vaihtaa?

Fennia


Lasten turvaistuimia korvattaessa Fenniassa otetaan huomioon Liikenneturvan ohjeistus, jonka mukaan turvaistuin suositellaan poistettavaksi käytöstä, kun siihen on kohdistunut voimakasta rasitusta tai se on muuten vaurioitunut tai puutteellinen. Jos turvaistuin on törmäyksessä tai kolarissa altistunut kovalle kuormitukselle, istuin suositellaan siis vaihdettavaksi uuteen ja tällaisissa tilanteissa vakuutuksesta maksetaan korvausta.

Mikäli törmäys autoon taasen on ollut vähäinen ja jos turvaistuimessa ei ole istunut kukaan törmäyksen sattuessa, ei turvaistuinta ole tarvis vaihtaa eikä sitä silloin lähtökohtaisesti myöskään korvata vakuutuksesta.

Folksam

Istuin tulee tietysti aina vaihtaa, jos siinä on havaittavissa vaurioita ja vaikka istuimessa ei olisi silmämääräisesti havaittavia vaurioita, tulee istuin vaihtaa turvallisuussyistä, eritoten jos kysymyksessä on ollut raju kolari. Kannattaa myös tarkistaa istuimen valmistajan antamia ohjeita istuimen käytöstä kolarin jälkeen.

If

Turvaistuin heikkenee vahingon yhteydessä, vaikkei siihen näkyviä vaurioita syntyisikään. Jokaisen isomman törmäyksen jälkeen on turvaistuin syytä vaihtaa. Jos törmäys on vähäenerginen eikä istuimessa istu lasta, ei istuimeen silloin kohdistu sellaista rasitusta, että istuimet olisi tarpeellista uusia. Tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi parkkipaikalla hiljaisessa vauhdissa tapahtuvat törmäykset tai muut pienet törmäykset.

Lähitapiola

Suosituksemme turvaistuimen uusimisesta on vastaava kuin Liikenneturvan suositus. Suosittelemme vaihtamaan turvaistuimen aina, jos istuin on ollut autossa kolarihetkellä. Vaikka istuimeen ei olisi tullut näkyviä vaurioita, kannattaa istuin vaihtaa aina kun lapsi on ollut istuimessa kolarointihetkellä, ajoneuvo on ollut korkeaenergisessä törmäyksessä tai kun ajoneuvoon on tullut törmäys istuimen kohdalle (esim. takaoveen).

OP

Suosittelemme, että turvaistuin vaihdetaan aina, jos on syytä epäillä, että se on voinut vaurioitua kolarissa.

POP Vakuutus

POP Vakuutuksella ei ole omaa varsinaista ohjeistusta turvaistuimia varten kolaritilanteissa. Noudatamme turvaistuimen kolaritilanteessa Liikenneturvan ohjeistusta. Liikenneturvan sivuilla kerrotaan, että kolarin tai muun vaurion jälkeen suositellaan, että turvaistuin vaihdetaan uuteen. Turvaistuin saattaa näyttää ulkoisesti ehjältä, mutta istuimen runkoon on voinut kovemmassa törmäyksessä tulla mahdollisia hiusmurtumia, joita ei huomaa ulospäin. Istuinta ei välttämättä tarvitse vaihtaa, jos kyseessä on pieni kolhaisu esimerkiksi parkkihallissa, ja törmäysvoimat eivät ole suuria.

Aina kannattaa perehtyä turvaistuimen omiin käyttöohjeisiin ja lukea, mitä valmistaja ohjeistaa
kolaritilanteiden varalta. Vaikka turvaistuimet korvataan usein vakuutuksesta, kannattaa kuitenkin aina tarkistaa oman vakuutusyhtiön kanta ja korvausehdot jo ennakkoon.

Turva

Vakuutusehdoissa ei ole suoraan otettu kantaa siihen milloin turvaistuin tulee kolarin jälkeen vaihtaa, mutta kokonaisvaurioita arvioitaessa tarkastetaan tarvittaessa myös istuin. Jos istuimessa on vahinkoon liittyviä vaurioita tai jos tapahtuneen kolarin tietojen perusteella on syytä olettaa, että istuin on vaurioitunut, niin se voidaan korvata. Käytännössä normaaleissa törmäyksissä istuimissa ei ole näkyviä vaurioita, mutta jos on ollut merkittävässä kolarissa mukana (suuret törmäysvoimat kyseessä), niin istuin yleensä tulee korvattavaksi.

2. Jos turvaistuin pitää vaihtaa, niin millainen vakuutus pitää olla, että turvaistuin korvataan?

Fennia

Lasten turvaistuimia voidaan korvata tilanteesta riippuen joko ajoneuvon liikennevakuutuksesta, ajoneuvon vapaaehtoisesta autovakuutuksesta tai kotivakuutuksesta.  Pääsääntö on kuitenkin se, että jos turvaistuin on vahingoittunut sen ollessa ajoneuvossa, käsitellään turvaistuimeen liittyvä vahingonkorvausasia aina ajoneuvon kaskovakuutuksesta.

Mikäli turvaistuin on vahingoittunut kolarissa, korvaus käsitellään ajoneuvon vakuutuksista. Jos taas turvaistuin vahingoittuu muutoin kuin sen ollessa ajoneuvossa tai se varastetaan esimerkiksi varastossa, käsitellään vahinko kotivakuutuksen perusteella.

Folksam

Mikäli itse on syyllinen vahinkoon, tulee autolla olla törmäysvakuutus, joka korvaa turvaistuimen. Jos kysymyksessä on liikennevahinko, jossa olet syyttömänä osapuolena, korvaa syyllisen ajoneuvon liikennevakuutus istuimen. Liikennevakuutus korvaa vaurioituneen istuimen käyvän arvon periaatteella. Käypänä arvona pidetään sitä käteishintaa, mitä vaurioituneesta istuimesta olisi ollut yleisesti saatavissa, mikäli se olisi myyty juuri ennen vahinkoa.

If

Vakuutuksesta korvataan rikkoutunut tai vaurioitunut turvaistuin. Jotta vakuutus korvaa turvaistuimen, pitää asiakkaalla olla kaskovakuutus, jossa on törmäysturva. Osakaskossa ei ole törmäysturvaa, mutta osakaskokin korvaa eläinvahingoista johtuvat kolarit, ja sitä kautta myös turvaistuimen. Mikäli haluaa olla varma siitä, että oma vakuutus korvaa turvaistuimen, täyskasko on tähän oikea vakuutusturva.  Liikennevakuutus korvaa vastapuolelle aiheutuneet vahingot, sisältäen myös turvaistuimelle tapahtuneen vahingon. Oman ajoneuvon vahingot, sisältäen myös turvaistuimen, korvataan omasta kaskosta.

Lähitapiola

Korvaamme turvaistuimet kaskovakuutuksista, joissa on ns. kolarointivakuutusturva mukana. Eli kun auto on turvattu kaskovakuutuksella törmäyksiä ajatellen, korvataan vakuutuksesta myös turvaistuinten vaurioituminen.

POP Vakuutus

Turvaistuin voidaan korvata kaskovakuutuksesta, jos vakuutuksessa on turva, joka kattaa kyseisen vahinkotapahtuman.

  • Jos turvaistuin vaurioituu esimerkiksi ulosajossa, kolarissa tms. vastaavassa vahingossa, pitää asiakkaalla olla kolariturvan sisältävä kasko. POP Vakuutuksella kolariturva sisältyy L- ja XL-kaskovakuutuksiin.
  • Jos istuin vaurioituu törmäyksessä eläimeen, riittää tilanteessa S-kaskovakuutus, joka sisältää eläintörmäysturvan.
  • S-kaskovakuutus riittää myös silloin, jos istuin varastetaan. S-kasko sisältää varkausturvan.  
  • Jos istuin vaurioituu liikennevahingossa, jossa asiakas on vahingon kärsinyt, niin silloin vahingon aiheuttajan liikennevakuutus korvaa myös istuimen.

POP Vakuutuksen autovakuutuksiin voi tutustua tarkemmin tästä:
https://www.popvakuutus.fi/autovakuutus

OP

Korvauksia voi saada ajoneuvovakuutuksen törmäysturvasta eli kolarointiturvasta. Kolarointiturva sisältyy Superkaskoon, Isokaskoon ja Kevytkaskoon. Vahingon korvattavuus riippuu siis siitä, millainen vahinko on kyseessä ja kuinka laaja vakuutusturva ajoneuvolla on. Pyrimme aina suosittelemaan jokaiselle autolle parhaiten sopivinta vakuutusturvaa.

Turva

Kaskovahingoissa: kaskovakuutukseen kuuluvat vakuutetun ajoneuvon lisäksi ajoneuvoon kuuluvat lasten turvaistuimet.

Liikennevahingoissa: kun syyllisen liikennevakuutuksesta korvataan vahingonkärsineen ajoneuvon vauriot, korvataan myös vahingossa mahdollisesti vaurioituneet turvaistuimet.

3. Miten vahingoittunut istuin korvataan? (Sama istuin tilalle teidän kauttanne? Korvaussummana uutta vastaavan hinta? Onko ikävähennyksiä? Omavastuuta?)

Fennia

Mikäli ajoneuvolla on pelkkä liikennevakuutus, ei se korvaa omalle ajoneuvolle aiheutuneita vaurioita, joten näin ollen myös ajoneuvossa ollut turvaistuin jää korvauksen ulkopuolelle.

Liikennevahingossa syyttömän osapuolen ajoneuvossa vahingoittunut lasten turvaistuin korvataan vahingon aiheuttaneen ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Tässäkin tilanteessa sovelletaan Liikenneturvan ohjeistusta sekä tapauskohtaista harkintaa.

Liikennevakuutuksen tarkoituksena on korvata vahingoittuneen esineen korjauskustannukset tai esineen vahinkoa edeltänyt käypä arvo. Turvaistuimia ei lähtökohtaisesti korjata, vaan ne uusitaan kolarin jälkeen. Käypä arvo tarkoittaa sitä hintaa, joka esineestä olisi myytäessä juuri ennen vahinkohetkeä käteiskaupassa voitu saada. Mikäli turvaistuin on alle vuoden vanha, maksetaan korvaus uuden vastaavan hinnan mukaisesti, mutta enintään siihen määrään saakka, minkä turvaistuin on maksanut sen hankintahetkellä. Vanhemmista istuimista korvaus maksetaan käyvän arvon mukaan. Käyvän arvon määrittelyssä otetaan huomioon muun muassa se, millä hinnalla vastaavia samanikäisiä ja kuntoisia käytettyjä turvaistuimia on myynnissä yksityisillä markkinoilla.

Ajoneuvon yksittäisvahingossa, esimerkiksi ulosajossa, omassa ajoneuvossa vaurioitunut turvaistuin voidaan korvata ajoneuvon vapaehtoisesta auto-, eli kaskovakuutuksesta. Turvaistuin tulkitaan silloin ajoneuvoon kiinteästi asennetuksi lisävarusteeksi. Kun vahinko korvataan edellä mainitussa ulosajotilanteessa kolarivakuutuksen perusteella, alentaa korvauksen maksu ajoneuvon autovakuutuksen bonusluokkasijoitusta ja korvauksesta vähennetään omavastuuosuus (yleensä noin 200–300 euroa) koko vahingon osalta.

Pääsääntöisesti turvaistuin lunastetaan ja hävitetään liikenne- tai autovakuutuksesta maksettavan korvauksen yhteydessä. Tämä takaa sen, ettei vaurioitunut turvaistuin päädy uudelleen myyntiin käytettynä.

Turvaistuin voi vähän tulkintatavasta riippuen tulla korvattavaksi myös kotivakuutuksesta tilanteessa, jossa liikenne- tai autovakuutus ei sitä korvaa. Tällöin turvaistuinta ei tulkita ajoneuvon kiinteäksi varusteeksi, vaan irtaimeksi esineeksi.

Tilanteessa, jossa turvaistuin korvataan kotivakuutuksesta, vähennetään korvauksesta kotivakuutuksen omavastuuosuus sekä mahdollinen ikävähennys. Kotivakuutuksen vähimmäisomavastuu Fenniassa on 200 euroa. Sen voi sopia myös suuremmaksi. Ikävähennystä ei tehdä korvattaessa enintään vuoden ikäistä turvaistuinta. Korvattaessa sitä vanhempia turvaistuimia, tehdään korvauksesta ikävähennys noin 15 % per vuosi. Tämä perustuu osin Liikenneturvan suositukseen, jonka mukaan lasten turvaistuimen suositeltu käyttöikä on noin 5–7 vuotta.

Folksam

Istuin korvataan yleensä rahallisena korvauksena ja korvauksenhakija hankkii itse uuden istuimen. Mikäli korvaus suoritetaan törmäysvakuutuksen perusteella, suoritetaan korvaus arviointitaulukon mukaisesti (alle 2 vuotta = 100%). Arviointitaulukko löytyy Folksamin autovakuutusehdoista. Törmäysvakuutuksen perusteella korvattavassa vahinkotapahtumassa, on vakuutuksenottajalla vakuutuskirjaan merkitty omavastuuosuus, joka pääsääntöisesti vähennetään itse ajoneuvon korjauskustannuksista.

If

Korvaus maksetaan vastaavan ikäisen ja kuntoisen istuimen mukaan. Uutta ei korvata tilalle ellei istuin ole ihan juuri hankittu. Omavastuuta ei peritä erikseen turvaistuimesta, vaan omavastuu peritään koko vahingosta. Liikennevahingossa ei ole omavastuuta.

Lähitapiola

Istuimen korvaamisesta voidaan sopia vahingosta ilmoittamisen yhteydessä. Voimme sopia joko istuimen maksamisesta suoraan liikkeeseen tai rahakorvauksesta vakuutetun tilille. Jälkimmäisessä tilanteessa ohjeistamme tekemään turvalaitteen käyttökelvottomaksi (esimerkiksi hihnat katkaisemalla) ja hävittämään sen muutoin asianmukaisesti. Jos ajoneuvo vaurioituu lunastuskuntoon, voi istuimet jättää paikalleen ja ne hävitetään ajoneuvon realisointipaikalla. Tällöin maksamme lunastuskorvauksen ohessa korvauksen myös turvaistuimista. Turvaistuinten korvaus kattaa aina uuden vastaavan laitteen hinnan. Maksettavista korvauksista vähennetään vakuutuksen omavastuu, mutta se on yleensä vähennetty jo ajoneuvon korjauskuluista tai lunastushinnasta. Eli turvaistuimen korvaamisesta ei vähennetä enää erillistä omavastuuta.

OP

Korvaus maksetaan käyvän arvon mukaisena. Omavastuu vähennetään korvauksesta.

POP Vakuutus

Sekä liikennevakuutus että kaskovakuutus korvaavat istuimen sen käyvän arvon mukaan eli mitä asiakas olisi yksityisillä markkinoilla istuinta myydessään siitä saanut ennen vahinkoa. Käytetystä istuimesta ei voi siis saada uutta istuinta tilalle. Kun istuinta korvataan kaskovakuutuksesta, omavastuu on sen vakuutusturvan omavastuun suuruinen, mistä istuin korvataan. Yhdestä vahinkotapahtumasta vähennetään yksi omavastuu eli jos sekä auto että
istuin vaurioituvat ulosajossa, omavastuu otetaan vain kerran. Jos vahinko korvataan liikennevakuutuksesta, niin silloin omavastuuta ei ole.

Jos ajoneuvolla ei ole lainkaan kaskovakuutusta tai riittävän laajaa kaskovakuutusta, voi korvausta hakea kotivakuutuksesta. Tämä on yhtiökohtaista, mutta POP vakuutuksella korvausta voi hakea kotivakuutuksesta. Tällöin korvauksesta vähennetään kotivakuutuksen omavastuu sekä mahdollinen ikävähennys.

Turva

Kaskovahingoissa turvaistuimet korvataan vakuutusehtojen mukaisesti, joissa näille on mainittu ikäpoisto 10% vuodessa, kuitenkin vähintään 30% uuden vastaavan hinnasta.

Liikennevahingossa, kun syyllisen liikennevakuutuksesta korvataan vahingonkärsineen ajoneuvon vauriot, turvaistuin korvataan sen vahinkohetken käyvän arvon mukaisesti. Käypä arvo määritellään turvaistuimen vahinkohetken ikä ja kunto huomioiden.

4. Jotain muuta huomioitavaa?


Folksam


Korvauksenhakijaa pyydetään toimittamaan vaurioitunut istuin Folksamiin, me toimitamme istuimen tuhottavaksi.

Folksam on testannut 22 Suomessa myytävää turvaistuinta, jotka on tarkoitettu lapsille yhdeksän kuukauden iästä noin neljän vuoden ikään. Tutustu testituloksiin

If

Netissä ja kirpputoreilla myydään käytettyjä turvaistuimia. Sellaista ei kannata ostaa, ellei tiedä istuimen historiaa. Myös ulkomailta tilattaessa kannattaa varmistaa, että istuin täyttää eurooppalaisen istuimen standardivaatimukset. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa uusimpiin ja standardit täyttäviin turvaistuimiin. Halvempikin versio on silloin parempi, kuin ei mitään.

Lähitapiola

Elämänturvayhtiönä haluamme olla luomassa tunnetta siitä, että välitämme asiakkaidemme terveydestä ja turvallisuudesta. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että mikäli asiakkaamme kokee, ettei istuin ole törmäyksen jälkeen enää turvallinen käyttää, korvaamme tilalle uuden istuimen, vaikka auton vauriot sinänsä olisivat melko vähäiset.



POP


Verkkosivuiltamme löytyy lyhyt vinkkilista turvaistuimen valintaan liittyen.

OP

Kolarointiturvan käyttäminen vaikuttaa auton bonuksiin. Jos kuitenkin toisen auton kuljettaja on syyllinen kolariin ja itse on syytön osapuoli, korvataan syyttömän osapuolen auton turvaistuin syyllisen liikennevakuutuksesta.