Käännettävä turvaistuin

Moni ajattelee, että käännettävä istuin menee pidempään ja on siksi kannattavampi hankinta kuin pelkästään selkä menosuuntaan asennettava istuin. Tämä ei kuitenkaan pidä juuri koskaan paikkaansa ja tällaiset istuimet ovat kaiken lisäksi yleensä melko kalliita.

Käännettävät istuimet ovat kuitenkin useimmiten oikein hyviä niin kauan kun niitä käytetään selkä menosuuntaan ja saattavat tarjota käteviä ominaisuuksia, joita ei välttämättä muissa istuimissa ole. Mutta niitä ei kannata hankkia näennäisen pitkäikäisyyden vuoksi, vaan nimenomaan niiden muiden ominaisuuksien vuoksi.

Käännettävät istuimet voidaan jakaa neljään kategoriaan:
  1. Käännettävät 0-18kg tai 105cm asti menevät turvaistuimet
    • Valtaosa markkinoilla olevista turvaistuimista kuuluu tähän kategoriaan. Ja tästä kategoriasta löytyykin monta suosittua istuinta.
    • Tämän kategorian istuimilla on monia mahdollisesti tarpeellisia ominaisuuksia, joita ei muista istuimista välttämättä löydy (isofixien ansiosta mahdollisesti helpompi kiinnitys, istuimen kääntö ovelle lapsen asettamiseksi istuimeen, istuimen kallistusasennon muuttaminen ajon aikana, sopivuus jo melko pienellekin vauvalle). Nämä syyt ovat niitä, joiden vuoksi tämän kategorian istuin voi olla juuri teille sopiva valinta.
    • Turvaistuinta voidaan käyttää molemmin päin. i-Size istuinta ei saa kääntää kasvot menosuuntaan ennen kuin lapsi on 15kk. Kuitenkaan kääntämällä ei saada lisäaikaa sillä turvaistuin jää pieneksi kun pituus- tai painoraja ylittyy tai kolmasosa lapsen päästä ylittää yläreunan. Eli kun istuin on pieni selkä menosuuntaan, on se pieni myös kasvot menosuuntaan. 
    • Istuinta ei ole suositeltavaa kääntää missään vaiheessa, sillä viisipistevyöt/palkki aiheuttavat aina liian suuren kuormituksen lapsen niskoihin. Selkä menosuuntaan matkustaminen on viisi kertaa turvallisempaa.
  2. Käännettävät 9-25kg turvaistuimet
    • Tähän kategoriaan kuuluu oikeastaan vain kaksi turvaistuinta (Britax Multi-Tech ja Two-Way)
    • Näitä istuimia voi käyttää selkä menosuuntaan n. 120cm/25kg asti. Ne ovat selkä menosuuntaan käytettynä kyllä ok, mutta esim. Britax Maxway on oikeastaan yleensä kaikin puolin parempi valinta. Katso tarkemmin turvaistuinvertailusta.
    • Kun istuimet jäävät pieneksi selkä menosuuntaan, ovat ne pieniä myös kasvot menosuuntaan (Multi-Tech menee hiukan pidempään turvavyöistuimena käytettynä). Näitä voisi käyttää kasvot menosuuntaan myös kolmipistevyöllä lapsen ollessa tarpeeksi vanha ja iso (mielellään 4v ja 110cm). Kuitenkin istuimet ovat sen verran painavia, ettei tämä ole suositeltavaa. Törmäyksessä irrallaan oleva istuin painautuu lapsen selkään ja lapsi jää hetkellisesti puristuksiin painavan istuimen ja turvavyön väliin. Kevyimmät varsinaiset turvavyöistuimet painavat vain n. 4kg. Jos autossa on isofix-kiinnitys sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää turvavyöistuimen kohdalla. Jos taas isofix-kiinnitystä ei ole, kannattaa valita mahdollisimman kevyt turvavyöistuin juuri edellä mainitusta syystä. Britax Two-Way on vielä suhteellisen kevyt eikä paino ole suurin ongelma. Sen sijaan vyön reititys on vähän hankala ja sivutörmäyssuojat huonot (joten ei missään nimessä kovin suositeltava siltikään). 
    • Koska nämä istuimet sopivat lapselle korkeintaan 25kg asti, ei istuin mene edes turvavyöistuimena loppuun asti. Lapselle pitää siis kuitenkin hankkia vielä kunnon turvavyöistuin. Turvavyöistuinta on suositeltavaa käyttää vähintään 10-12-vuotiaaksi. Lainkin mukaan vähintään 135cm pituuteen asti.
  3. Yhdistelmäistuimet 9-36kg
    • Tähänkin ryhmään kuuluu oikeastaan vain kaksi turvaistuinta (Klippan Triofix ja Joie Every Stage)
    • Näitä istuimia voi käyttää selkä menosuuntaan n. 125cm/18kg asti. Painoraja tulee siis vastaan todennäköisesti ennen kuin istuin jää pituuden osalta pieneksi. Klippan on oikein hyvä vaihtoehto selkä menosuuntaan käytettynä. Joie voi olla ihan ok ns. "mummolakäytössä", päivittäiseen käyttöön ehkä hieman kömpelö. Katso tarkemmin turvaistuinvertailusta.
    • Kun istuimet jäävät pieniksi selkä menosuuntaan, voi näitä käyttää kolmipistevöillä lapsen ollessa tarpeeksi vanha ja iso (mielellään 4v, 110cm). 
      • Klippan: Käyttö on ok, jos istuin on kiinnitetty telakalla (vaatii isofixejä ja soveltuu vain 25kg asti). Ilman telkkaa istuin on liian painava käytettäväksi kolmipistevyön kanssa. Klippania voisi siis käyttää turvallisesti myös kolmipistevyön kanssa, mutta vain 125cm/25kg mittoihin asti. Eli myös Klippan jää liian aikaisin pieneksi ja tarvitaan lisäksi vielä kunnon turvavyöistuin joka tapauksessa.
      • Joie Every Stage: Istuin on liian painava käytettäväksi kolmipistevyön kanssa.
  4. Muka selkä menosuuntaan turvaistuimet 0-18/25kg tai 105cm asti
    • Tämän kategorian kanssa pitää olla hyvin tarkkana. Tähän kategoriaan kuuluu turvaistuimet, joita voi käyttää hetken aikaa selkä menosuuntaan, mutta istuin on sen jälkeen käännettävä kasvot menosuuntaan. Yleensä istuinta voi käyttää selkä menosuuntaan vain 10/13kg asti. Maxi-Cosi Axissfixissä raja on 87cm. Eli istuimet pakottavat kääntämään lapsen aivan liian aikaisin.
    • Vaikka nämä ovat periaatteessa ok siihen asti kun lapsi matkustaa selkä menosuuntaan, ei tällaisen istuimen hankinta ole oikein missään tilanteessa kannattavaa. 
    • ÄLÄ OSTA!

Jotkut taas haluavat varautua käännettävällä istuimella siihen tilanteeseen, että lapsi alkaisikin voida pahoin ja istuin pitäisi kääntää. En suosittele kännettävää myöskään tällaisen syyn takia. Pahoinvointi kannattaa koittaa aktiivisesti unohtaa niin kauan kuin siitä ei ole edes yhtään merkkiä vielä ilmassa. Pahoinvoinnin aktiivinen miettiminen saattaa tulkita lapsen pienenkin epämukavuuden tunteen pahoinvoinniksi, vaikka syynä voisi olla joku aivan muukin asia. Jos istuin on vielä käännettävä, voi kääntäminen tapahtua liian helposti, asiaa perusteellisesti tutkimatta ja miettimättä. Toki käännettävän istuimen voi silti hankkia, jos se muista syistä tuntuu parhaalta valinnalta. Kuitenkin tilava pelkästään selkä menosuuntaan oleva turvaistuin voi jopa ehkäistä pahoinvointia. Jos jostain syystä tilanne etenisi niin pitkälle, että pitkänkin harkinnan jälkeen muuta vaihtoehtoa ei olisi kuin asettaa lapsi kasvot menosuuntaan, niin on parempi etsiä sopiva kasvot menosuuntaan istuin sitten siihen tilanteeseen ja mittoihin sopien. Lisää matkapahoinvoinnista.