Turvaistuin matkalla

Miten turvaistuinkysymykset ratkaistaan lomamatkoilla kun oma auto ei ole mukana? Myös matkoilla turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan. Todennäköisesti tämä vaatii kuitenkin oman turvalaitteen ottamista mukaan. Kannattaa myös miettiä onko mahdollista suunnitella reissu niin, ettei autoa tarvitse, vaan voidaan käyttää pelkästään julkista liikennettä. Kuitenkin toki lähes mikä tahansa (lapsen ikään ja kokoon sopiva) turvaistuin on aina parempi kuin ei turvaistuinta ollenkaan.

Lue myös postaus siitä kuinka otimme omat turvaistuimet mukaan matkalle Saksaan

Sisällys:

Oma turvaistuin mukaan

Turvakaukalo (0-2v)

Niin kauan kuin lapsi mahtuu turvakaukaloon (n. 75-87cm/13kg), on turvakaukalon mukaan ottaminen erittäin kannatettavaa. Turvakaukalo on kuitenkin vielä melko kevyt ja helposti mukana kuljetettava. Turvakaukalo sopii yleensä kaikkiin autoihin (ja jopa linja-autoihin) ja turvakaukalossa lapsi matkustaa aina turvallisesti selkä menosuuntaan. Jos matkoja kertyy enemmänkin, voi olla kannattavaa hankkia mahdollisimman pitkään menevä turvakaukalo (87cm pituusraja). Osalla turvakaukaloista on myös lentokonehyväksyntä, jolloin kaukaloa voi käyttää lentokoneen matkustamossa lennon aikana lapsen omalla paikalla.

Turvaistuin (1-7v)

Myös turvaistuimen kuljettaminen mukana on mahdollista, vaikkei toki aivan yhtä helppoa kuin turvakaukalon. Turvaistuinta voi kuljettaa esim. nokkakärryissä. Alla olevassa kuvassa nokkakärryt (Puuilo), Dimpa-kassi (IKEA) pehmikkeenä matkatavarakassina ja pari mustekalaa pitämässä istuimen paikoillaan. Nokkakärryjen on hyvä olla kokoontaitettavat, jotta nekin mahtuvat hyvin perillä auton kyytiin. Toinen, ehkä jopa kätevämpi vaihtoehto on pakata turvaistuin turvaistuimille tarkoitettuun reppuun, jolloin turvaistuimen saa selkään ja kädet vapautuvat rattaille tai vetolaukun vetämiseen. Onpa meillä ollut jopa lapsi kantovälineessä edessä, turvaistuin repussa selässä ja tavarat vedettävässä matkalaukussa, jolloin matka on taittunut varsin hyvin. Harmillisesti reppujen saatavuus on vähän heikkoa. Kuvan reppu on tilattu Amazonista (JL Childress). Kolmas vaihtoehto on hankkia Stokke Prampack, jossa turvaistuinta saa vedettyä. 

Hyviä reissuistuimia keveytensä ja monipuolisuutensa vuoksi ovat myynnistä poistuneet, mutta edelleen käytettynä hyvin saatavilla olevat Britax Max-Way ja Britax Two-Way. Molemmat saa kiinnitettyä myös lantiovyöllä (voi olla tarpeen jossain päin maailmaa). Two-Wayssa ei ole myöskään tukijalkaa ja on ehkä muodoltaan helpompi kuljetettava. Two-Wayta voi olla mahdollista käyttää myös lentokoneen matkustamossa. Two-Way ei kuitenkaan sovi aivan pienimmille (alle 90cm) ja sen asentaminen voi olla haastavaa. Max-Way on istuimena sinänsä parempi, mutta lähes mahdoton käyttää lentokoneen matkustamossa. Uudemmista istuimista Axkid Minikid, Britax Max-Safe Pro/Safe-Way M ja Klippan Century/Opti voivat toimia myös hyvin reissussa. 

Lisäksi olemassa on myös ilmatäytteinen turvaistuin Nachfolger HY5, jonka saa melko pieneen tilaan ja painaa vain 5kg. Ilmatäytteisyydestä huolimatta kyseessä on ihan hyvä ja kunnollinen istuin. Tästä istuimesta lisää omassa postauksessaan.

Lentokoneeseen turvaistuimet kannattaa pakata hyvin. Katso lisää Lentokoneessa -osiosta. 



Turvavyöistuin (4-12v)

Kunnon turvavyöistuin on aina turvallisempi kuin pelkkä koroke. Esim. Britax Adventure on edullinen ja kevyt (vanha R44-malli painaa 3,9kg, uudempi R129-malli painaa 5,2kg). 

Koroke (6-12v)

Pelkkä koroke toki kulkee helpommin mukana, mutta ei oikein sovellu kovin pienille lapsille (alle kouluikäisille) edes tilapäisesti. Koroketta saa hieman paremmaksi hankkimalla turvavyön alentimen tai valitsemalla korokkeen, jossa sellainen on jo valmiina. 

Lisäksi on olemassa muutamia nimenomaan matkakäyttöön suunniteltuja korokkeita. Näissä on kuitenkin tehty monia kompromisseja, joten ne soveltuvat lähinnä tilanteisiin kun toinen vaihtoehto olisi olla täysin ilman mitään turvalaitetta eli tavallinen koroke on näitä parempi vaihtoehto. Esim. koulun luokkaretki, koululaisten kimppakyydit, bussimatka lomakohteessa. 
  • Trunki BoostApak - Koroke, joka toimii myös reppuna. Reppu on kuitenkin sen verran iso, että jää helposti aikuisen kannettavaksi. Sisään saa kuitenkin tavaroita. 
  • Mifold Grab-and-Go - Pieneen tilaan mahtuva "koroke", jonka autoon asettamisen kanssa tulee olla tarkkana ja kiristää vyö huolellisesti.
    • Mifoldin ongelmia: 
      • Vyö reitittyy joissakin autoissa ja joillakin lapsilla jopa erittäin huonosti (lantiovyö saattaa kulkea todella kaukana lantiosta). Lantiovyön pitäisi kulkea vaakatasossa reisien päältä läheltä lantiota) Jos vyö reitittyy huonosti, ei Mifoldia kannata käyttää. Tilannetta voi koittaa parantaa asettamalla korokkeen huolellisesti aivan kiinni istuimen selkänojaan.
      • Mifold ei välttämättä pysy paikoillaan penkillä vaan liukuu tömäyksessä lapsen alta (vyöt siirtyvät väärään paikkaan). Riippuu auton penkin materiaalista.
      • Lapsi ei pysy istumassa ryhdikkäästi, koska Mifold ei korota lasta lainkaan. Jalkoja ei välttämättä saa asettumaan kovin hyvin. Tämä voi johtaa jälleen lapsen liukumiseen ja vyön huonoon reititykseen. 
    • Jos lapsi on kuitenkin yli 125cm ja 6v ja vyö asettuu hyvin, voi Mifold olla ihan ok tilanteissa, joissa toinen vaihtoehto olisi matkustaa täysin ilman (esim. sellaiset bussimatkat tai muut matkat kun oikean korokkeen kuljettaminen mukana ei onnistu). 
    • https://www.youtube.com/watch?v=EQbZGpaA1zw (Törmäystesti - toki koroketta ei voi verrata turvavyöistuimeen, mutta videolta näkee kuitenkin miten istuin mahdollisesti käyttäytyy törmäyksessä.)
  • BubbleBum - Ei suositeltava. Valitse mieluummin Trunki tai Mifold.

Turvaistuimen vuokraaminen

Suomessa jotkin yritykset ja yhdistykset vuokraavat turvaistuimia. Katso ainakin seuraavat:
  • Lastenturva (Pääkaupunkiseutu)
  • Lastentarvike Kuopio
  • Hely.fi (Pääkaupunkiseutu)
  • Liizi.fi (Koko suomi)
  • Vaununi.fi (Helsinki-Vantaan lentokenttä, mukaan saa myös kuljetuslaukun)
  • MLL
  • Pikkukirppu (Kuopio)
  • Myös muut lastentarvikeliikkeet
Lisäksi kannattaa toki kysellä verkostoistaan olisiko jollakin tutulla turvaistuinta lainattavaksi kohteessa.

Myös lomakohteissa voi olla turvaistuimia tarjoavia palveluntarjoajia (otan mielelläni lisää vinkkejä näistä).
  • Kindersitzprofis (BeSafen turvaistuimia lentokentältä: Fuerteventura, Las Palmas, Mallorca)
  • www.klippan.es (useita paikkoja ympäri Espanjaa)
  • Hire4Baby
    • Teneriffa (Suositeltavat: Maxi-Cosi turvakaukalo, Maxi-Cosi 2WayPearl, Maxi-Cosi Rodifix)
    • Lanzarote (Suositeltavat: Maxi-Cosi Pebble Pro, Maxi-Cosi Pearl Smart, Maxi-Cosi Rodifix)
    • Gran Canaria (Suositeltavat: Maxi-Cosi Cabrio, Maxi-Cosi 2WayPearl, Maxi-Cosi Rodi)
  • https://skytots.com/car_seats (Dubai)

Turvaistuin taksiin

Jos oman turvaistuimen ottaminen mukaan ei onnistu, on turvaistuimen saaminen taksiin toisinaan myös mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että istuinten laatu voi vaihdella eikä selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta välttämättä ole saatavilla. Valitettavasti kokemukset takseissa tarjolla olleista istuimista ovat olleet hyvin huonoja, mutta tämä riippuu suuresti taksiyrityksestä ja myös tuurista. Kannattaa siis kysellä taksiyrityksiltä etukäteen mitä heillä on tarjolla ja mitä voivat luvata. Pienemmillä paikkakunnilla mahdollisuudet voivat olla jopa paremmat. 

Itselläni on yksi hyvä kokemus (moderni turvakaukalo valmiiksi kiinnittettynä) ja yksi huono kokemus (arviolta yli 20 vuotta vanha turvakaukalo, jonka vöitä ei saanut kiristettyä ja kun yritimme korjata vöiden reititystä styrox hajosi) 

Ulkomailla toimivin vaihtoehto on luultavasti tilata oma kuljetus etukäteen. Kuljetusyrityksiä löytyy yleensä hakusanoilla "transfer + kaupunki". Esimerkiksi "Transfer Berlin". Tällaisiin kuljetuksiin pystyy yleensä saamaan mukaan myös tarvittavat turvaistuimet. Huomaa, että näissäkin laatu vaihtelee, eikä esim. turvakaukaloa ole tarjolla lainkaan. Tarjolla on luultavimmin joku turvaistuin kasvot menosuuntaan 9-18kg ja koroke ilman selkänojaa 15-36kg. Useimmiten kuitenkin joku turvaistuin on parempi kuin ei mitään, jos ei mitenkään ole mahdollista saada omaa turvaistuinta mukaan. Kasvot menosuuntaan asennettava turvaistuin kannattaa pyrkiä asentamaan selkä menosuuntaan olevalle istumapaikalle, jos sellainen on.

Selkä menosuuntaan -istuimia (rearfacing car seat) tarjoavia yrityksiä kannattaa myös etsiä. Joku löysi joskus istuimia tarjoavan yrityksen Thaimaasta: https://www.kids-on-board.com/ (Phuket, Thaimaa)
Lisäksi voi yrittää kysellä turvaistuimista omalta hotellilta.

Suositeltavinta on siis varautua omalla turvaistuimella taksimatkoihin. Jos oman turvaistuimen mukaan ottaminen ei kuitenkaan mitenkään onnistu, eikä taksiyrityskään pysty sitä tarjoamaan, kannattaa pyrkiä tilaamaan tilataksi ja laittaa lapsi istumaan selkä menosuuntaan sijoitetulle paikalle (jos sellainen on). Lapsen tulee olla aina kiinni omalla vyöllä. Ei sylissä (kukaan ei pysty pitelemään lasta kiinni törmäyksessä), eikä missään tapauksessa samassa vyössä aikuisen kanssa (lapsi puristuu kolarissa turvavyön ja aikuisen väliin). Jos lapsi ei pysty vielä istumaan itse, olisi turvakaukalo siten vielä erityisen tärkeä. 

Turvaistuin vuokra-autoon

Usein vuokra-autoon on mahdollista varata myös turvaistuimet. Suomessa turvaistuimen vuokrahinnat ovat kuitenkin niin korkeat, että oma istuin kannattaa ottaa mukaan. Ulkomailla hinnat ovat kuitenkin ehkä kohtuullisemmat. 

Taaskaan ei kuitenkaan voi olla kovin varma millaiset istuimet saa (ei Suomessa, eikä muualla). Turvaistuinryhmässä huonoja kokemuksia tarjolla olleista istuimista löytyy hyvin paljon, hyviä erittäin vähän. Meillä kävi niin, ettei Kroatian vuokra-autofirmalla lopulta ollut lainkaan turvakaukaloita, vaikka tarvittavista turvaistuimista oli käyty pitkä sähköpostikirjeenvaihto yrityksen kanssa etukäteen. Myöskään muut turvaistuimet eivät olleet kunnoltaan kovin vakuuttavia ja olivat vain kasvot menosuuntaan asennettavia. Jouduimme siis ensimmäiseksi etsimään turvakaukaloita myyvän lastentarvikeliikkeen ja ostamaan uuden kaukalon. Olisi kannattanut siis kuitenkin ottaa oma kaukalo mukaan. 

Suosittelen siis lämpimästi ottamaan aina turvakaukalon mukaan, jos autoilulle mahdollisesti on tarvetta. Tällöin säästyy monelta yllätykseltä. Turvaistuimen mukaan ottaminen myös erittäin suositeltavaa ellei voi olla täysin varma, että kohteesta saa kunnollisen turvaistuimen. Turvaistuin on mahdollista myös vuokrata vaununi.fi-yriykseltä Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Turvaistuimen kuljetus lentokoneessa

Turvakaukalo mukaan matkustamoon

Turvakaukalon voi yleensä ottaa mukaan myös lentokoneen matkustamoon ja turvakaukalossa matkustaminen onkin turvallisempaa kuin sylissä matkustaminen (lisäksi turvakaukalo säästyy varmasti kolhuilta). Varmimmin tämä onnistuu kun ostaa lapselle oman paikan ja mukana on lentokoneeseen hyväksytty turvakaukalo (TÜV, FAA tai CAA hyväksytty - esim. Maxi-Cosi Pebblet ja Britax Baby-Safet, Nuna Pipa Next, Cybex Cloud G). Myös muut kaukalot voivat olla hyväksyttyjä. Tarkista lentoyhtiön ohjeistus. Kuitenkin ainakin Finnair sallii myös alle 2-vuotiaiden (ilman omaa istumapaikkaa) matkustaa turvakaukalossa, jos tilaa on ja kaukalo saadaan kiinnitettyä lentokoneen istumapaikalle (tarkista lentoyhtiöltä soittamalla pari päivää ennen lentoa onko lennolla tilaa, voi kysyä myös lähtöselvityksessä). Turvakaukalo sijoitetaan aina ikkunapaikalle tai isoissa koneissa myös keskirivin keskimmäiselle paikalle (ei hätäuloskäntiriville). Lentokoneen istuimen selkänoja kallistetaan ennen kaukalon kiinnitystä ja nostetaan kiinnityksen jälkeen pystyasentoon. Kaukalo kiinnitetään lantiovyöllä siten, että lukko osuu kaukalon keskelle. Ohjeistus turvakaukalon käytöstä lentokoneessa vaihtelee lentoyhtiöittäin, joten tarkista aina mitä lentoyhtiösi sanoo. 

Vaikka lentokoneessa matkustaminen on erittäin turvallista, ovat pahat turbulenssit  ja ongelmat laskeutumisen ja nousun aikana kuitenkin mahdollisia. Jos lapsi on aikuisen sylissä, saattaa lapsi toimia ikään kuin aikuisen turvatyynynä (Törmäystesti lentokoneessa). Lentokoneissa vaadittu aikuisen vyöhön kiinnitettävä vyö ei anna lapselle mitään suojaa vaan estää vain lasta lentämästä muiden päälle (Yhdysvalloissa ja Australiassa tämä loop belt on jopa kielletty, Euroopassakin se oli kielletty 1994-2008). Siksi monet tahot suosittelevat varaamaan lapselle aina oman paikan. Jos kaukalo kuitenkin tulee joka tapauksessa mukaan, ei sen käyttäminen matkustamossa ole välttämättä siis hullumpi idea.

Huom! Useiden halpalentoyhtiöiden lentokoneissa (Ryanair, EasyJet) ei ole sallittua käyttää turvakaukaloa matkustamossa. Tarkista siis aina lentoyhtiön ohjeistus tarkkaan ennen varauksen tekoa. 

Turvaistuin tai CARES-valjaat mukaan matkustamoon

Myös isompien lasten turvallisuus on unohdettu lentokoneiden matkustamoita suunnitellessa. Lantiovyö ei ole suositeltava, vaan myös isompien lasten olisi hyvä käyttää turvaistuinta. Lentokonekäyttöön hyväksyttyjä turvaistuimia ei kuitenkaan juurikaan ole (ei enää markkinoilla). Britax Two-Way on periaatteessa mahdollista asentaa kasvot menosuuntaan lentokoneessa ja selkä menosuuntaan autossa, mutta lentoyhtiöt eivät välttämättä hyväksy istuinta (hyviä kokemuksia löytyy kuitenkin Norwegianin ja SASin lennoilta). 

Turvaistuinta helpompi vaihtoehto (ellei mukaan tule joka tapauksessa jokin lentokoneessa hyväksytty turvaistuin) onkin luultavasti CARES-valjaat, joilla 10-20kg painava lapsi voidaan kiinnittää lentokoneen turvavyötä turvallisemmin lentokoneen istuimeen. Tarkista lentoyhtiöltä ovatko valjaat sallittu heidän lennoillaan.

Myös muutama turvavyöistuin on sallittu lentokoneessa. Kaikki tosin sen verran vanhoja, ettei näitä löydy enää uutena. Esim. Kiddy Cruiserfix Pro, Kiddy Smartfix ja Takata Maxi. Näistä Takata Maxi taittuu jonkin verran kokoon, jolloin se voi olla kätevä valinta matkalle. 


Turvaistuin lentokoneen ruumaan

Lapsen turvaistuimen voi kuljettaa useimmiten ilman lisämaksua lentokoneen ruumassa. Matkatavaroiden käsittely lentokentillä on kuitenkin välillä melko rajua (näimme itse kun meidän turvakaukalo tippui matkatavaran kuljetusvaunusta asfaltille). Turvaistuin kannattaa siis pakata huolella. Pakkaamiseen on tarjolla joitakin kuljetuslaukkuja. Näitäkin kannattaa vielä hiukan tuunata lisäämällä kuplamuovia ja laukun päälle "Fragile"-tarroja. Lisäksi on olemassa iskunilmaisimia (Shockwatch), jotka voi kiinnittää kassiin (värjäytyvät punaiseksi, jos isku on ollut liian kova). Ilmaisimia voi tiedustella Linton Oy:lta (esim. punainen, turvaistuimille sopiva ilmaisin maksaa n. 6€/kpl). Särkyväksi merkattuja käsitellään toivon mukaan edes hiukan varovaisemmin. 

Turvakaukalo voi olla mahdollista luovuttaa vasta portilla, jolloin se ei joudu lainkaan normaaliin käsittelyyn. Kysy aina lähtöselvityksessä olisiko turvakaukalon vieminen portille mahdollista. 

Kuljetuslaukut:
  • Airshells - Vuokrattavissa useilta lentokentiltä. Harmillisesti Airshells lopetti Helsingissä. Eri kokoja. Turvaistuinlaukun mitat vaikuttavat pieniltä, mutta ilmeisesti jopa turvaistuin telakoineen (esim. Britax Dualfix) mahtuu turvaistuimille tarkoitettuun kassiin. Kuitenkaan esim. Axkid Minikid ei mahdu, vaan tarvitaan rataskassi. Norwegian tarjoaa 15% alennuksen asiakkailleen (muillakin lentoyhtiöillä voi olla alennuskoodeja). 
  • Stokke PramPack - Pehmustetumpi ja tukevampi kuin Airshells. Pyörät alla. Mahdollisesti turvaistuimet ja pienet rattaat mahtuisivat samaan kassiin. Ostettavissa n. 150€ hintaan tai lainattavissa esim. Liizin kautta.
  • JL childress - Topattu turvaistuinreppu. Airshells-tyyppinen. Etuosassa ei kuitenkaan toppausta, joten siihen hyvä lisätä esim. kuplamuovia. 
Jos istuin vaurioituu matkalla, tee vahinkoilmoitus lentoyhtiölle HETI lentokentällä (vaikka yöllä). Muuten on todennäköistä, ettei lentoyhtiö ota vastuuta rikkoutumisesta. 

Turvaistuin Euroopan ulkopuolella

Eurooppalaiset turvaistuimet eivät ole hyväksyttyjä esim. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa, joissa on käytössä omat turvaistuinstandardit. Periaatteessa näissä maissa ei siis olisi sallittua käyttää eurooppalaisia turvaistuimia. 

Jos päädyt vuokraamaan tai ostamaan turvaistuimen paikan päältä kannattaa ensin tutustua paikalliseen ohjeistukseen. 

Yhdysvallat 
  • Selkä menosuuntaan istuimia löytyy helposti noin 2-vuotiaaksi asti (Convertible)
  • Myös pidempään meneviä selkä menosuuntaan käytettäviä istuimia löytyy. Näitä voi löytää hakusanoilla (extended rearfacing)
  • Lista suositeltavista istuimista USA:ssa